Plzeň: Šikana, StB, vystěhování - žáci zaznamenali vzpomínky pamětníků

20.03.2015 10:46

Nucené vystěhování, šikana StB, kultura a věda za normalizace i život v undergroundu. Pamětníky těchto dějinných momentů vyhledali a jejich vzpomínky zaznamenali žáci čtyř základních škol v Plzni v rámci projektu Post Bellum Příběhy našich sousedů. Veřejnou prezentací svých příspěvků na plzeňské radnici zakončili půlroční práci, kdy se stali reportéry a seznámili se s fenomény moderních dějin a příběhy, které by jinak byly zapomenuty. Vítězným týmem se stali žáci 28. základní školy s příběhem chartistky Silvestry Chnápkové, jejíž statek v Osvračíně se v 80. letech stal centrem západočeského undergroundu.

Plzeň: Šikana, StB, vystěhování - žáci zaznamenali vzpomínky pamětníků
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Jsem velmi rád, že mohu být opět s vámi na této akci, jejímž mottem jsou Příběhy, které v učebnicích nenajdete. Na gymnáziu učím zeměpis a dějepis a dobrovolně přiznávám, že sám mám někdy problém ustoupit od suchopárnosti výkladu velkých dějin, bitev, panovníků a sestoupit k tomu, co je v dějinách mnohem důležitější. Protože za těmi všemi událostmi jsou konkrétní lidé, kteří v nějaké době žili, působili, udělali dobré činy a postavili se proti něčemu,“ uvedl mimo jiné první náměstek primátora Martin Baxa při slavnostním zakončení akce.

Organizátorem projektu je za podpory plzeňské radnice společnost Post Bellum, která od roku 2001 dokumentuje vzpomínky pamětníků významných událostí minulého století a společně s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů buduje sbírku Paměť národa. V minulém roce se do projektu zapojilo 457 žáků z 58 základních škol v České republice.

„Jsem rád, že existuje projekt, který podporuje setkávání žáků s pamětníky často skutečně velmi těžkých dějinných momentů. Nahlédnutí do jejich osobních příběhů a prožitků pomůže mladým lidem lépe pochopit dobu, v níž žili jejich rodiče i prarodiče,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…