Po stopách historie aneb Legiovlak v Jeseníku

28.07.2019 19:23

Legiovlak, pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, zavítá na své srpnové pouti také do Jeseníku. Expozice, která je přístupná zdarma, se poprvé slavnostně otevře 6. srpna v 10 hodin na vlakovém nádraží.

Po stopách historie aneb Legiovlak v Jeseníku
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Legiovlak, kterým se přepravovaly desetitisíce čs. legionářů napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918 až 1920, připomíná, že vznik Československé republiky a první léta jejího života stály na životech a odvaze legionářů. Ti s myšlenkou samostatného státu Čechů a Slováků bojovali prakticky po celém světě, na všech bojištích první světové války a po jejím skončení dále nasazovali životy ať už v bojích s Poláky či Maďary o hranice nového státu, tak s ruskými bolševiky na daleké Sibiři.

Třináct historických vagónů Legiovlaku je zrekonstruováno tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Veřejnost si může prohlédnout například vůz polní pošty, „létající“ sanitní vagon, vozy s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený kulomety a zbrusu novou replikou ruského polního kanonu ráže 76 mm či plošinový vůz, na kterém je naložen 7,5 cm horský kanon vz. 15, který vyrobila plzeňská Škodovka a letos se jej podařilo získat z Itálie. Další zázemí vojáků představuje štábní vagon pro plánování operací či plošinové vozy s materiálem včetně historické polní kuchyně. A to není vše. Každý návštěvník Legiovlaku může na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka v Plukovní prodejně dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí.

Ve všední dny je muzeum otevřeno od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 19:00. Legiovlak setrvá v Jeseníku do 11. srpna. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.