Praha hledá možnosti, jak zlepšit bytovou situaci seniorů

05.03.2011 20:59

Ve velkém sále Nové radnice na Mariánském náměstí byla za účasti radního hlavního města Prahy pro sociální politiku, bydlení a evropské fondy Petra Dolínka představena studie „O dostupnosti přiměřeného nájemního bydlení seniorů v hlavním městě Praze“.

Praha hledá možnosti, jak zlepšit bytovou situaci seniorů

K tématu se vyjádřili i zástupci ministerstev, samosprávních a dalších orgánů. Po skončení prezentace následovala tisková konference.

„Dostupnost cenově přiměřeného bydlení je jedním ze základních předpokladů k prožití důstojného a kvalitního života," připomněl úvodem radní Petr Dolínek. Samotná studie, která zmapovala současný stav nájemního bydlení pražských seniorů, podle Dolínka přináší podnětná řešení, která by mohla zlepšit bytovou situaci seniorů.

Radní poukázal především na nebezpečí, které hrozí sociálně nejohroženějším skupinám obyvatelstva, zejména pak seniorům. „Je zřejmé, že pro tisíce lidí bude deregulace znamenat zásadní zhoršení jejich ekonomické a sociální situace a řada našich starších spoluobčanů se může dostat do existenciální nouze." Podle Dolínka je proto ze strany hlavního města kladen důraz na systematickou pomoc ohroženým skupinám obyvatel. „Současné vedení hlavního města si je tohoto problému vědomo a chce přijmout nezbytné kroky, které povedou k zajištění nových bytů pro sociální účely a to především pro začínající rodiny a seniory," upřesnil způsob pomoci Dolínek. Radní dále uvedl, že bude zvažovat možnosti zavedení systému adresné finanční a jiné podpory těm, kteří se kvůli zvyšování nájmu dostanou do existenčních problémů. Zatím nedostatečně využívaným nástrojem, který by mohl řadě seniorů pomoci vyřešit jejich bytovou situaci, je podle něj i podpora případných výměn velikostně nepřiměřených bytů za menší a cenově dostupnější. Jak radní Dolínek dodal, řešení pomoci seniorům v případech závažných bytových problémů by v budoucnu mělo vycházet jak z Magistrátu hl. m. Prahy, tak z jednotlivých městských částí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…