Příbram: Projekt Příběhy našich sousedů

09.04.2019 20:21

Příběhy našich sousedů je projekt, který nabízí žákům a učitelům setkání s pamětníkem důležité historické události 20. století žijícím v blízkém okolí. Do tohoto projektu, který je finančně podporován městem Příbram, se již druhým rokem zapojují i příbramské školy.

Příbram: Projekt Příběhy našich sousedů
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

V čem projekt spočívá? Žáci ve spolupráci s městem a s organizacemi, které osobnosti sdružují, vyberou vhodného pamětníka. Poté je čekají hodiny práce: rozhovorů, natáčení vzpomínek, digitalizace fotografií, práce s archiváliemi a nakonec vytvoření rozhlasové, televizní nebo psané reportáže či dokumentu o jeho životě.

Celkem deset týmů ze zapojených základních a středních škol (Waldorfská škola, ZŠ Jiráskovy sady, ZŠ 28. října, Obchodní akademie a Gymnázium Legionářů) předvedly výsledky své práce na veřejné prezentaci.

„Díky projektu se žáci mimo jiné dozvěděli více o okupaci republiky vojsky Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 a následných demonstracích v Příbrami, poslechli si, co za války obnášelo totální nasazení, pamětníci jim přiblížili, jak se žilo rodinám politických vězňů v 50. letech a vzpomínali také na sametovou revoluci v roce 1989. Devět týmů si za svůj hlavní výstup zvolilo audio reportáž, se kterou jim pomáhali zkušení redaktoři Českého rozhlasu v Praze. Desátý tým se statečně pustil do video reportáže,“ přiblížila žákovskou práci Magdaléna Sadravetzová z organizace Post Bellum.

Půlroční žákovské snažení posuzovala odborná porota ve složení Stanislava Nováková (ZŠ Obecnice), Václav Trantina (Památník Vojna Lešetice) a Jan Bumba (Český rozhlas). Ti se nakonec jednomyslně shodli na prvních třech místech. Třetí místo obsadil tým z Waldorfské školy s příběhem pana Josefa Soukupa, který byl za minulého režimu perzekvován kvůli své katolické víře. Na druhém místě se umístily žákyně z Gymnázia Legionářů, které si vyslechly životní příběh paní Věry Kopalové, jejíž otec byl odsouzen v procesu s Miladou Horákovou. Ceny za první místo si odnesly žákyně z Gymnázia Příbram, které se setkaly s paní Marcelou Míkovou, jejíž otec Bohumil Pešta byl taktéž politickým vězněm.

Práci všech týmů si můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…