Šumperk: Město čelí útoku a obvinění z rasismu

17.03.2021 13:07

Město Šumperk se v minulých dnech stalo terčem negativní politické kampaně, která prostřednictvím návodných a tendenčních článků v médiích měla vytvořit u veřejnosti domněnku vedoucí k rasismu. Město Šumperk se od těchto článků zcela distancuje a vzhledem k závažnosti jejich obsahu a míry dopadu na některé zaměstnance se rozhodlo tuto pomluvu řešit.

Šumperk: Město čelí útoku a obvinění z rasismu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Dne 9. března 2021 byl na serveru Romea.cz uveřejněn článek s názvem „Je to asi Rom. Logo Šumperka používat nebude, řekla úřednice. Rada města rozhodnutí jednohlasně odsouhlasila. Starosta města se nyní omlouvá.“

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

V článku Romea.cz je rovněž uvedeno: „… Podle našich informací měla tehdy úřednice podnikatele hodnotit podle gramatických a stylistických chyb uvedených v žádosti o poskytnutí loga, a proto doporučila žádost neschválit...“ Dále je v článku uvedeno „… Nemělo by se stávat, že žádost napsaná špatnou češtinou je automaticky zamítnuta…“ Výrok je nepravdivý, neboť žádost, která je uložena na městském úřadě, neobsahuje žádné chyby, na které neuvedený zdroj poukazuje.

Výrobek1wAutor výše uvedeného článku svá vyjádření opírá kromě lživých informací o anonymní zdroj a o neveřejný zápis z jednání rady města ze dne 5. 3. 2020. Tento více než rok starý zápis byl na vyžádání poskytnut městskému zastupiteli a bývalému radnímu města Šumperka Ing. Ondřeji Polákovi dne 2. 3. 2021 na základě jeho písemné žádosti.

Na článek serveru Romea.cz se následně 12. 3. 2021 odvolal také místní internetový zpravodaj Rej.cz, který dne 12. 3. 2021 zveřejnil článek „Je to asi Rom, žádost mu neschválíme. Radnice rozhodla na základě barvy pleti“ a následně další článek dne 14. 3. 2021 s názvem „Rasismus na radnici – starosta se omlouvá“. Provozovatelem platformy Rej.cz je společnost Viventis media s.r.o., jejímž jednatelem a jediným společníkem je městský zastupitel Ing. Ondřej Polák

Všechny tyto zveřejněné články vycházejí z textu zápisu, kde je u projednávaného bodu k materiálu ŠKV 9 – Žádost o udělení souhlasu k užívání logotypu města Šumperka uvedeno, že materiál zpracovala vedoucí oddělení kultury a vnějších vztahů. K projednání jej tehdy předložila vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů Ing. Helena Miterková, a to s navrženým usnesením – nedoporučení souhlasu. Tento materiál, který byl vypracován několik dnů před zasedáním předmětné městské rady, obsahoval vedle doporučení neschválit žádost a důvodové zprávy také obrazové přílohy s podobou výrobků, na něž měl být logotyp města umístěn.Výrobek2

Návrh usnesení a důvodová zpráva vycházela z Pravidel pro udělení souhlasu s logotypem města Šumperka. Podstatou těchto pravidel jsou ustanovení, že logotyp města Šumperka je oficiální značkou města, standardně se uděluje na základě žádosti za účelem prezentace města zejména ve sportovní či kulturní oblasti a není určeno pro soukromé výrobky, které by měly sloužit k dalšímu prodeji, protože tyto by mohly být vnímány jako oficiální výrobky města.

O neudělení souhlasu a o důvodu jeho neudělení byl žadatel informován dopisem ze dne 9. 3. 2020.

Součástí zápisu je také ve zkratce zaznamenaná diskuze, která probíhala k účelu využití logotypu dle předložené žádosti a vhodnosti předmětných výrobků k prezentaci města. V diskusi také padl dotaz, zda v Šumperku žije japonský umělec, protože jméno žadatele znělo japonsky. Na tento dotaz odpověděla vedoucí odboru, že s žadatelem při výkonu své práce přišla do styku, a opravila předpoklad radních, že žadatel zřejmě není Japonec, nýbrž člen romské komunity, který má jen japonsky znějící jméno, pod nímž komunikuje.  Použití výrazu „romská komunita“ je zcela legitimní slovní spojení, které je běžně využíváno i pro komunity jiných národnostních menšin.

Diskuze ještě dále pokračovala a po zodpovězení všech dotazů radní jednomyslně žádost o udělení souhlasu k užívání logotypu města Šumperka zamítli a to výhradně z důvodu nedostačující kvality výrobku, s nímž město nechce být oficiálně spojeno.

Bohužel zapisovatelka zápisu celý tento proces a rozsáhlou diskusi shrnula do nešťastně formulovaných dvou vět, které celou diskusi zkreslily a které jsou nyní nosným tématem výše uvedených článků („Jedná se nejspíš o člena romské komunity. Zásadně nedoporučujeme souhlas udělit“).

Výrobek3wStarosta města se snažil všechny výše uvedené skutečnosti včetně kontextu diskuse vysvětlit redaktorce serveru Romea.cz a omluvil se, že tyto dvě z kontextu vytržené věty mohou navádět k pochybnosti. Není pravdou, že starostova omluva znamenala přiznání rasistického pochybení, ale byla omluvou za vyznění zkratkovitého a neúplného zápisu. 

V článku, který následně vyšel, však nebylo vysvětlení starosty vzato v potaz. Vedení města se proto domnívá, že účelem článku bylo vytvořit domněnku o rasismu a poškodit dobrou pověst městského úřadu.

Město Šumperk má se šumperskou romskou komunitou velmi dobré vztahy, které lze dokázat. Ke každému žadateli či klientovi přistupuje stejně, objektivně a národnostní či jiný původ nemá na jednání úřadu či města vliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…