Uherský Brod: Koncerty, folklor, pohádky, jarmark aneb památky se otevírají

14.09.2014 15:16

Už tradičně se v Uherském Brodě bude konat bohatý dvoudenní víkendový program v rámci Dnů evropského dědictví, známý u nás spíš jako Den otevřených dveří památek.

Uherský Brod: Koncerty, folklor, pohádky, jarmark aneb památky se otevírají
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Sobota 20. září bude patřit především dětem a mládeži. V parku pod Muzeem J. A. Komenského pro ně bude připraven Škautfský den. Zážitkově herní odpoledne je provede historií města, a to především dobou, kdy zde vládli Kounicové. Program vyvrcholí bitvou papírovými koulemi.

Neděle 21. září nabízí pestrou mozaiku programů na různých místech ve městě.

V Dominikánském klášteře se v 9.40 hodin koná koncert Pěveckého sboru Dvořák, na něj bude chvilku po desáté hodině navazovat vystoupení Orchestru Stanislava Sládka v zahradě Panského domu. Na Masarykově náměstí zazní slavnostní fanfáry. Děti mohou zamířit do dětského oddělení knihovny, kde v 10 hodin začne pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků a po ní ještě Budulínek.

Podivuhodné věci se budou dít i na radnici, která se od 10 do 17 hodin promění v pohádkově pekelné království. Úřadovat tady budou čerti, princezny, rytíři a jiné pohádkové bytosti.

Pokud máte rádi spíš jiný druh zábavy, pak si nenechejte ujít komponovaný pořad Uherskobrodsko v písni a tanci, který se bude konat od 14 hodin na zahradě Panského domu. Program zahájí domácí dětský folklorní soubor Olšavěnka, vystoupí také dechová hudba Nivničanka, Jakub, Dolňácko a Hluboček z Hluku. Hostem bude srbský soubor Sloboda. Po celý den bude v zahradě probíhat jarmark lidových řemesel.

Otevřena bude od 9 do 17 hodin, s hodinovou přestávkou od 12 do 13 hodin, řada památek po celém městě. Navštívit můžete radnici a její podzemí, Panský dům, Galerii DK, expozici Václava hraběte z Kounic, Knihovnu Františka Kožíka, obřadní síň, Muzeum J. A. Komenského, barokní sály na faře, Chrám Mistra Jana Husa Dominikánský kostel, židovský hřbitov, Kapli andělů strážných v parku, Hvězdárnu DK, Dům dětí a mládeže, pivovar, Městské informační centrum, Základní uměleckou školu a výstavu betlémů manželů Mahdalových.

Samostatné programy si připravila Základní umělecká škola, Muzeum J. A. Komenského, Knihovna Františka Kožíka, Dům dětí a mládeže, Hvězdárna DK a další instituce.

ZUŠ nabízí již od 9 hodin vystoupení žáků hudebního, výtvarného i literárně dramatického oboru.

V muzeu si návštěvníci mohou zdarma prohlédnout expozice JAK lidstvu (přízemí muzea) a Starožitnosti Uherskobrodska (půda muzea - "Ateliér" nad Baraníkem). Ke zhlédnutí bude také aktuální krátkodobá výstava Velká válka v muzejních sbírkách a výstava zahraničních slabikářů Slabikáře světa. Mimo výstavy muzeum nabízí dva tematické okruhy filmových projekcí. Prvním jsou Ozvěny Musaionfilmu 2014, které tvoří výběr 5 oceněných filmů letošního ročníku přehlídky (Kotěra. Po stopách moderny…, Zámek Třebíč, Druhé Vojvodovo: myslet obrazem, Betlémy v pohraničí a Keď sa fašank krátí). Druhý okruh filmů doplňuje výstavu k výroční 1. svět. války a tvoří ji dva filmy, v nichž jsou zachyceny rozhovory s pamětníky bitev (Bojovník od Zborova a  Pojďte dál, ukážu vám vobrtlík…). Třetí film k tomuto tématu je přímo součástí instalace výstavy (Karlova válka). Atrium muzea pak hostí Šermířský klub Uherský Brod, který se představí vlastním vystoupením, předvede ukázky šermu, historických tanců dětské hry a chybět nebude ani historická střelnice.

Knihovna Františka Kožíka láká na výstavu modelů vláčků v zrcadlovém sále , pohádky pro děti, výstavu fotografií Všední i nevšední krása, pohádkové čtení a výtvarnou dílnu. Zajímavostí bude jistě i jejich povídání a ukázky toho, jak se kniha dostává až ke čtenáři. Po celý den bude také probíhat bezplatná registrace čtenářů.

Dům dětí a mládeže se letos zapojil projektem Zlaté české ručičky. Začne ve 13 hodin a můžete si v rámci něho vyzkoušet pod vedením lektorů řadu zajímavých tvořivých a výtvarných činností.

Hvězdárna DK nabízí ukázky leteckých modelářů z Prakšic a Pašovic. Musíte vidět jejich létající čarodějnici, ze které padají dolů na děti desítky sladkostí a ony jen nevěřícně zírají. V plánu jsou také starty vodních raket a prohlídka opraveného areálu hvězdárny.

Novinkou letošního ročníku jsou prohlídky pivovaru. Začínají ve 13, 14, 15 a v 16 hodin.

Naopak tradičně se konají komentované prohlídky kostelů ve městě. V Dominikánském kostele začínají prohlídky v 11, 13 a v 15 hodin. Ve farním kostele se kvůli malování s největší pravděpodobností letos prohlídky konat nebudou.

Závěrečnou symbolickou tečkou za programem letošních Dnů evropského dědictví bude koncert sdružení Collegium Classic v Chrámu Mistra Jana Husa, který začne v 17 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: uherskybrod.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…