Ústí nad Labem: Zhasnutí světla pro budoucnost země je akce na příští sobotu

20.03.2015 9:16

K iniciativě na podporu ochrany klimatu Hodina Země 2015 se v sobotu 28. března ve 20.30 hod. připojí také statutární město Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem: Zhasnutí světla pro budoucnost země je akce na příští sobotu
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Celosvětová akce vyzývá obyvatele Země k větší zodpovědnosti za budoucnost naší planety.

Město Ústí nad Labem se v rámci Projektu Zdravé město a MA21 do iniciativy zapojí symbolicky, a to vypnutím slavnostního osvětlení městských dominant a objektů. Potemní osvětlení Větruše, Mariánského mostu, zimního stadionu, městského stadionu, kostela v Církvicích a částečně osvětlení na Mírovém náměstí.

„Účastí v kampani Hodina Země dáváme symbolicky najevo, že chápeme vážnost člověkem vyvolané změny globálního klimatu. Jde o problém celosvětový, ale s nemilosrdnými lokálními dopady na konkrétní lidi,“ uvedl David Daduč a dodává: „Nejde o odtažité téma. V důsledku extrémních bouří, povodní a sucha po celém světě umírají a chudnou lidé. A změna klimatu v jistém rozsahu zřejmě zhoršila ničivé povodně, s nimiž máme neblahé zkušenosti přímo u nás v Ústí nad Labem. Přemýšlejme o tom, až 28. března na hodinu symbolicky zhasneme světla.“

Po celém světě se v loňském zapojilo přes 7 000 měst a společně s nimi taky stovky milionů lidí. V České republice akci podpořilo zhruba 90 obcí, desítky firem a tisíce jednotlivců. Hodinu Země vyhlašuje největší světová organizace pro ochranu přírody WWF, v České republice prostřednictvím Ekologického institutu Veronica. Zhasnutím světel dají nejen města, ale i firmy a občané najevo, že si uvědomují svoji odpovědnost za budoucnost naší Země.

Akci začalo australské město Sydney, když 31. března 2007 vypnulo světla v celém městě.

Kampaň se proměnila z události v Sydney v celosvětové hnutí za trvale udržitelný život. V tuto hodinu v minulosti zhasla světla u takových světově známých dominant jako most Golden Gate v San Francisku, římské Koloseum, hotelu Jumeirah v Dubaji, Sfinga a pyramidy v Gíze, socha Krista Spasitele v Brazílii nebo pařížská Eiffelova věž.

Pokud smýšlíte stejně, můžete se připojit ke kampani, stačí v uvedenou hodinu zhasnout všechna světla.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Usti-nl.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…