V Ostravě přišlo na svět první živě narozené slůně

11.03.2011 17:03

V ostravské zoo se v pátek 11. března 2011 povedl malý zázrak. Čtrnáctiletá samice Vishesh tady v ranních hodinách porodila mládě. Za šedesátiletou historii chovu slonů se v České republice ještě živé mládě nenarodilo. Sloní sameček měl porodní váhu 78 kilogramů.

V Ostravě přišlo na svět první živě narozené slůně

Stejně, jako je běžné i v přírodě, začala matka po porodu na mládě lehce útočit. Proto ho ošetřovatelé pomocí speciálního kovového hrabla odtáhli za bariéru. Rozrušené matce museli podat utišující prostředek a mládě s ní přes bariéru postupně seznamovat. Po zhruba hodině po oddělení bylo mládě k samici opět vráceno, protože již nejevila známky agresivity. Je to postup osvědčený z jiných zoologických zahrad. Ošetřovatelé se také pokusili přiložit mládě k vemínku. To je ale poměrně nebezpečná operace a dá se provádět pouze po krátkou dobu, kdy je slonice ochotna na chvíli pokleknout. Mládě tedy zatím nepilo a pokusy budou opět opakovány, dokud mládě samo nenajde vemínko. Bude-li to nutné, zkusí to ošetřovatelé i s podáním náhražky. Jedná se však pouze o krajní variantu, protože náhražka má jinou chuť než sloní mléko a mohla by zkomplikovat pozdější navykání na mléko mateřské.

Nyní je pavilon pro návštěvníky uzavřen a tento stav potrvá minimálně po dobu několika dní. Přístup sem mají pouze ošetřovatelé slonů, veterinář a zoologové. Důvodem je fakt, že první dny po porodu jsou vždy velmi riskantní a navíc se v České republice jedná o vůbec první úspěšný sloní porod v historii všech zoo.

Další zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…