Vimperk: Asistenti prevence napravují chyby nájemníků

20.05.2015 14:05

Dva roky pomáhají vimperským strážníkům asistenti prevence kriminality. Jejich úkolem je nejen likvidovat problémy, které ve Vimperku vzniknou, ale hlavně jim předcházet. Jan Bílý a Karel Ferenc.

Vimperk: Asistenti prevence napravují chyby nájemníků
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Recept je jednoduchý. Znají místní, v terénu tráví většinu své pracovní doby. Možná lépe, než kdokoliv jiný ví, jak to ve Vimperku v určitých ohledech funguje.

„Tihle kluci dělají svou práci opravdu výborně. Moc nám pomáhají. Sami umí vyřešit hodně případů ještě předtím, než by zasáhli příslušníci městské policie, jako represivní složka. Důležitý nástroj je pro ně domluva,“ uvádí Peter Macorlík, vrchní strážník Městské policie Vimperk s tím, že za poslední dva roky se počet trestných činů ve Vimperku rapidně snížil. Určitě je to i díky těmto dvěma asistentům.

Cílem jejich práce je zvyšování bezpečí v lokalitách, kde bydlí sociálně slabší obyvatelé, i v jejich okolí, eliminace sociálně rizikových jevů, prevence útoků páchaných s extremistickým motivem. Za poslední dva roky došlo k poklesu zhruba o třicet procent.

„Od okamžiku, kdy nastoupili, se snížila drobná majetková trestná činnost a rozbroje mezi občany, nepokoje v problematických lokalitách města. Došlo k celkovému zklidnění ve městě,“ uvádí Jaroslava Martanová, starostka Vimperka.

Často kontrolují problémové lokality, jako je například Pasovská ulice, městský park, okolí vimperských supermarketů.

„S některými lidmi se musí jednat jako s dětmi, ale ovlivnit se dají. Určitě se s nimi musí neustále pracovat,“ uvádí Karel Ferenc, jeden z asistentů prevence kriminality.

Oba asistenti prevence kriminality se do Vimperka přistěhovali a po vyhraném výběrovém řízení zde zakotvili natrvalo. Bydlí a vychovávají své děti právě v místech, která starousedlíci označují jako problematická. Jan Bílý bydlí v Pasovské ulici a Karel Ferenc v lokalitě U Lázních nedaleko hotelu Anna. Oba jsou Romové. Nedařilo se jim sehnat práci a Vimperk berou jako svou velkou šanci pro normální život.

Oba se snaží o to, aby domy, ve kterých bydlí, byly znovu čisté a útulné. Chtějí napravit chyby generací nájemníků, které je částečně zdevastovaly. Jako důkaz, že to myslí vážně, na vlastní náklady opravili a vymalovali vstupní chodbu do domu v Pasovské ulici.

„Chceme sehnat peníze a přemluvit nájemníky, aby domy, ve kterých bydlíme, svépomocí opravili. Je jasné, že k domu, který si sami opraví, pak budou mít úplně jiný vztah,“ tvrdí oba jednohlasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…