Babiš (ANO): Bych byl rád, kdybychom konečně přestali s tou vojenskou rétorikou

27.02.2024 18:09 | Zprávy

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 27. února 2024 k programu schůze Poslanecké sněmovny

Babiš (ANO): Bych byl rád, kdybychom konečně přestali s tou vojenskou rétorikou
Foto: Screen YouTube
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové,

já jsem si připravil 16 krásných bodů na program dnešní schůze, vážení spoluobčané, vás se to hlavně týká. (Hluk v jednací síni přetrvává, skupinky poslanců v krojích se fotí.) Budu rád, když tyto věci, které všichni diskutujeme v médiích, a politici dávají rozhovory, tady probereme. Takže ty kroje jsou úžasné, ale já mám trošku obavu, aby někteří politici vlastně nás nenasměrovali směrem, že budeme nosit uniformy.

První bod, který navrhuji, a je to v podstatě výzva pro pana prezidenta a pro pana premiéra, je mírová konference v Praze. Proč vede vláda a prezident válečnou propagandu a neusiluje o mír a nezorganizuje mírovou konferenci v Praze? A předtím než vládní propaganda začne na mě útočit, že jsem proruský a nevím jaký, což samozřejmě nejsem a nikdy jsem nebyl, tak bych chtěl odkázat na rozhovor ukrajinského prezidenta Zelenského. (Pokračuje focení krojovaných i nekrojovaných poslanců. Hluk v jednacím sále přetrvává). Vyšlo to v Frankfurter Allgemeine a sám prezident mluví a počítá s tím, že letos proběhnou dvě mírové konference, na kterých by se mohlo podílet i Rusko, říká prezident Volodymyr Zelenskyj. Takže to je samozřejmě průlom a já jsem tomu strašně rád.

Politici pětikoalice včetně pana prezidenta stále mluví o válce. Česká republika shání 35 miliard korun na munici pro Ukrajinu, Pražský hrad podrobnosti tají, tady čtu. A možná si pamatujete prezidentské volby, když jsem přišel s tím, že kdybych se stal prezidentem, tak se budu snažit zorganizovat takovou mírovou konferenci, protože všechny ty konflikty jsou hlavně selháním diplomacie a jednou, jednou skončí u jednacího stolu. Takže by bylo dobré, kdyby naše vláda i pan prezident, protože si myslím z hlediska morální podpory Česká republika má to renomé, že by mohli takovou konferenci zorganizovat. Místo toho, aby nám neustále náčelník generální štábu Řehka říkal, jak bude ta válka a teď začal ty odvody. A prezident Pavel podpořil odvody do armády. A já se ptám, proč odvody? Na co to bude ty odvody? A jeden z bodů, který tady mám, je i o tom, proč se armádě nedaří angažovat nové vojáky, když ze sedmi tisíc zájemců vzali jenom šest set. Takže já bych byl rád, kdyby už konečně jsme přestali, ta pětikoalice hlavně, s tou vojenskou rétorikou. To, že Putin je agresor, je jasné. Včera byl summit v Paříži a jestli je to spíš nějaký vnitropolitický vzkaz prezidenta Macrona, tak jak to dělá naše vláda, která stále mluví o Ukrajině a málo mluví o tom, jak se žije našim občanům a jaké problémy tady jsou.

To je první bod. A já mám pro vás všechno napsané.

Tady máte hezkých 16 bodů. To je bod číslo 1 mírová konference. Začneme mluvit o míru. Když tady byl neformální summit Evropské unie na Hradě, tak Sanna Marin bývalá finská premiérka, ptal jsem se jí, jak to vyřeší, řekla: Putin má sliv. No tak fajn. Myslím, že to je ten cíl, aby skončila válka. Ne že pan premiér zase mluví, že příští rok bude Evropa vyrábět tolik munice. A kolik tedy ta válka má trvat? Proč mají umírat další lidé? A proč strašíme naše lidi tím, že dokonce pan Řehka někde mluvil nebo experti nastolili téma povinná vojenská služba? No tak paní ministryně poprvé naštěstí se od pana generála Řehky distancovala, a my už jsme ji x-krát prosili, aby ten pán už nemluvil, ať se připravuje někde v bunkru, ale ať už přestane mluvit o válce. My válku nechceme. A co byste dosáhli tím, jaké odvody? To se jich budete ptát, jestli půjdou do války? A kdo by chtěl jít do války? Já myslím, že nikdo. Nikdo nechce válku. A to co se děje, je samozřejmě absolutně šílené.

Naposledy jsme se tady viděli 8. února. Takže bod číslo 2 je: Lži a předvolební sliby premiéra Fialy, lídra kandidátky SPOLU Vondry a ministra Výborného Green Dealu. A jaká je pravda o Green Dealu? Je vidět, že pětikoalice má jednotnou PR agenturu, takže tuhle lež zopakovali už stokrát, stokrát, a samozřejmě provládní propaganda to stále opakuji, ti pisálkové probruselští stále opakují.

No tak já tady mám deset závěrů Evropské rady, deset závěrů Evropské rady, Evropských rad, kterých jsem se zúčastnil, a pokud ještě stále nikdo nechápe, jak to tam funguje, tak znovu opakuji: Na Evropské radě se nehlasuje a nic se nepodepisuje. Na Evropské radě se čte text, a když se to nějakému prezidentovi nebo premiérovi nelíbí, no tak neprodleně po rozdání textu a začátku jednání Charlesem Michelem se přihlásí a řekne: Já to nechci. To je tzv. veto, a takových vet tam může být x za noc, za dvě noci, tři, čtyři noci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.