Babiš (ANO): Nikdo na světě nemá tak roztříštěnou stavební správu

24.03.2022 21:09

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 – interpelace ministra IVana Bartoše k odložení novely stavebního zákona

Babiš (ANO): Nikdo na světě nemá tak roztříštěnou stavební správu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Dobrý den, vážený pane ministře.

Chci se zeptat ohledně bydlení. Podle poslední statistiky na 70metrový byt musíme v České republice pracovat 12 let a 2 měsíce. To není výčitka, to je konstatování. Teď to ještě víc zazdila ČNB nesmyslnou prime rate, to znamená, že i mladé domácnosti nedosáhnou na hypotéky. A já se chci zeptat, my jsme z hlediska délky stavebního řízení na 157. místě ze 190 zemí světa. Takže velice špatně.

A já se ptám, vy teď demontujete námi připravený stavební zákon, který to mohl změnit. Stavební povolení do 30 dnů. A vy chcete tento zákon odložit. V situaci, kdy raketově rostou vstupy do stavebnictví, vy vědomě prodlužuje tuto šílenou agónii a každým dnem odkladu účinnosti lidem zhoršujete možnost přístupu k vlastnímu bydlení a firmám k výstavbě nájemních bytů, komunitního bydlení apod. Takže do kdy budete čekat?

Nikdo na světě nemá tak roztříštěnou stavební správu, jak je tomu u nás. Dnes máme v republice zhruba 1 300 samostatných stavebních úřadů, na kterých pracuje více než 13 000 úředníků. Ti jsou ale navzájem nezastupitelní, takže běžně nedodržují lhůty. A vy zcela záměrně zamezíte tomu, aby se řízení zrychlilo. Tak se ptám, jestli je to tedy nějaká úlitba STAN, že chcete zachovat prokorupční prostředí na stavebních úřadech obcí a vědomě bráníte řešení současné bytové situace. Nebo proč? Vůbec to nechápu.

A já se tedy ptám, jak budete řešit situaci statisíců uprchlíků z Ukrajiny? Budou potřebovat dlouhodobé bydlení. Většina z nich podle sociologů tady zůstane. Tak se ptám, jaký je plán. V programovém prohlášení vlády máte uvedeno: připravíme nové finanční nástroje na výstavbu dostupných nájemních bytů formou půjčky od EIB a garancí státu za úvěry, nastavíme podmínky (Předsedající: Váš čas.) výstavby tak, aby se na konci volebního období mohlo stavět 10 000 nájemních bytů ročně navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…