Babka (ANO): Odvolání Rady České televize jako celku rozhodně není v plánu pětikoalice

23.02.2023 13:05

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 23. února 2023 k novele zákona o České televizi a Českém rozhlase.

Babka (ANO): Odvolání Rady České televize jako celku rozhodně není v plánu pětikoalice
Foto: archiv Ondřeje Babky
Popisek: Poslanec za ANO Ondřej Babka

Vážená paní místopředsedkyně, děkuji vám za slovo. Já zde vystoupím k pořadu schůze po včerejší debatě, kterou jsme vedli na mimořádné schůzi. Na té včerejší mimořádné schůzi jsme se věnovali pouze jednomu bodu, a to byla novela zákona o České televizi a Českém rozhlase. (Hluk v jednacím sále.) 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
My jsme tady vedli velice zajímavou debatu. Některé věci jsme si vyjasnili, k vyjasnění některých věcí ještě nedošlo. Nicméně v rámci té debaty, která tady probíhala prakticky celé dopoledne, kde jsme měli dvě zásadní prosby a obavy, které stále s tím zákonem o České televizi a Českém rozhlase máme. A jedna z těch obav je to, že ta novela zasahuje do volby generálního ředitele České televize, ta volba je již vyhlášena, a tou druhou naší zásadní obavou je to, že když tady před třemi týdny byly zařazeny do programu schůze výroční zprávy o České televizi, o hospodaření České televize a o činnosti České televize a o hospodaření Českého rozhlasu a o činnosti Českého rozhlasu, tak byly zařazeny pouze tisky, které se týkaly, a samozřejmě byly to resty této Sněmovny, byly to resty i z předchozí Sněmovny, tak byly zařazeny tisky, které se týkaly roku, a teď to nevím přesně, ale myslím, že to byly roky 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, a nedošlo ke schválení nebo respektive k zařazení čtyř tisků týkajících se výročních zpráv České televize a Českého rozhlasu z let 2020 a 2021. Jsou to čtyři tisky týkající se činnosti a hospodaření z roku 2020 a činnosti a hospodaření z roku 2021.

Proč o tom mluvím a proč bych to dnes rád zařadil do pořadu schůze, je to, že jedna z těch našich obav při schvalování této novely bylo i to, že právě pětikoalice nechala tyto čtyři zprávy zaparkované, a protože sněmovní volební výbor, který tyto zprávy projednával na svém výjezdním zasedání, tak z nějakých důvodů nedoporučil Sněmovně tyto výroční zprávy schválit. My jsme zde vedli debatu a pan předseda poslaneckého klubu Jan Jakob nás ujistil, že není ve snahách koalice tu mít ty zprávy zaparkované, aby případně mohly Radu České televize držet jako rukojmí, protože v případě neschválení dvou výročních zpráv za sebou může Sněmovna Radu odvolat jako celek. Pan předseda Jakob nás zde ujistil, že odvolání Rady České televize jako celku rozhodně není v plánu pětikoalice, za což jsme včera byli moc rádi. Zaznělo to tady na mikrofon dvakrát a zároveň jsme se bavili o tom, že bychom tyto zprávy tedy rádi schválili, abychom nedrželi Radu České televize, případně Českou televizi tady ve Sněmovně jako rukojmí. Můj návrh tedy zní, abychom zařadili bod číslo 108 Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2020, sněmovní tisk 125 na dnes a zařadil bych to po těch druhých čteních, kdy máme tedy ta čtyři druhá čtení, takže jako první bod bod číslo 108, sněmovní tisk 125, jako další bod bod číslo 109 Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2020, což je sněmovní tisk 126, jako další bod bych chtěl zařadit bod číslo 112, což je výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2021, sněmovní tisk 188 a jako další bod bod číslo 118, Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2021, sněmovní tisk 277. Padlo tady z úst našich i z úst naší předsedkyně Aleny Schillerové, že žádným způsobem nebudeme natahovat přijetí těchto zpráv, že pokud jsme se shodli na tom, že není naším cílem držet Radu České televize jako rukojmí, tak tyto zprávy schválíme během dvou minut. My k tomu máme nějaká oponentní stanoviska, která jsme již nahráli do systému, nicméně to nebude trvat dlouho, pokud se tady shodneme na tom, že tyto zprávy schválíme.

To je ode mne vše. Doufám, že to zaznělo jasně. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…