Bajer (Soukromníci): Jednání ovlivnily osobní ambice, antipatie a pandemie

05.08.2020 21:28

Soukromníci nemají v krajích pro volby jednotné partnery. Jednání ovlivnily podle předsedy Bajera osobní ambice, osobní antipatie a pandemie.

Bajer (Soukromníci): Jednání ovlivnily osobní ambice, antipatie a pandemie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer

Strana soukromníků ČR nemá v tuzemských krajích jednotné partnery pro volební podpory či koalice. Při předvolebních vyjednáváních se snažila oslovit především možné partnery ze středopravého politického spektra. Partnery pro říjnové volby do krajských zastupitelstev jsou hnutí občanů Trikolóra, ODS, ale v koalicích nechybějí ani Nezávislí, Svobodní, Jednotní, Starostové, KDU - ČSL nebo ODA a další subjekty.

"V některých případech se sebevědomí možných partnerů v regionech střetlo s naší snahou spojit pravici. Nepodařilo se tak na krajské úrovni utvořit koalice podle našich představ. Od počátku měly kraje jasné instrukce, s kým prioritně jednat. Nejdříve jsme oslovili ODS na republikové úrovni, pak i na krajských úrovních. Někde se to prostě nepovedlo. Něco ovlivnily ambice vedoucích představitelů těch regionálních sdružení u možných partnerů, jednání byla poznamenána osobními sympatiemi či antipatiemi, ale svou roli měla i pandemie a časově omezená možnost k jednání," vysvětlil předseda Soukromníků Petr Bajer s tím, že prioritní snahou bylo vytvořit silné kandidátky středopravých koalic.

"Jsme republiková strana, proto je naší povinností se krajských voleb účastnit, a to pokud možno ve všech regionech. Buď formou podpory někoho, anebo přímou účastí. Není možné považovat krajské za druhořadé volby, protože právě na základě nich se bude tvořit možná koalice pro volby do poslanecké sněmovny, které jsou pro nás ty nejdůležitější," pokračoval Petr Bajer, který sám vede společnou kandidátku s Trikolórou v Pardubickém kraji. "Musíme si ověřit potenciál kandidátů, jak jsou zajímaví pro voliče. Dalším nikoli nevýznamným je finanční benefit ze zisku mandátů v krajích. Malé politické strany z nich žijí. Platí z nich řadu byrokratických opatření, která se na ně navalily. Například za povinný audit se platí kolem padesáti tisíc korun," dále řekl šéf Soukromníků.

Podle něj bude strana spokojena s jakýmkoli navýšením krajských mandátů. "Jde nám o to, abychom měli vyjednávací pozici k možné podpoře v parlamentních volbách v příštím roce. Samozřejmě s tím, že naši kandidáti budou umístěni na volitelných místech. Jedině tak můžeme dostat do sněmovny naše lidi, kteří smýšlejí stejně jako my a chtějí bojovat za práva střední a nižší podnikatelské vrstvy," sdělil Petr Bajer s tím, že krajské volby z pozice živnostníka nejsou ty nejdůležitější, ale jsou jakýmsi "předkolem" těch do poslanecké sněmovny.

mapa

"V Pardubickém kraji jsme s Trikolórou vyjednali maximum možného. Máme lídra kandidátky, tedy mne, navíc čtvrté nejspíš ještě volitelné místo pro bývalého novináře Bohumila Rouba. S hnutím Klause ml. jsme i na sousední Vysočině, kde má šanci naše čtyřka, starosta Markvartic Miroslav Nedvěd. Jsem rád za střední Čechy, kde podporujeme ODS. Máme tam našeho zástupce na atraktivní pozici číslo tři, a to starostku Hlavence Jarmilu Smotlachovou," pokračuje v hodnocení šéf Soukromníků. Zdůrazňuje stejné spojenectví i v Královéhradeckém kraji, kde fandí ke zvolení místopředsedovi Strany soukromníků ČR, živnostníku Jiřímu Hojgrovi, jenž je na třetím místě kandidátky.

V Libereckém kraji se spojili Soukromníci s tradičním partnerem, a to Svobodnými a mají tu lídra, vysokoškolského pedagoga a podnikatele Otto Jarolímka. Třetí je podnikatel Marek Krčil a pátý na kandidátce stavitel Milan Klouzek. "V Ústeckém kraji se nám povedlo domluvit se STANem a dalšími partnery, které podporujeme. Ze třetího místa se tam bude ucházet o přízeň voličů s velkými ambicemi starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd. V Karlovarském kraji jdeme do voleb v koalici s ODS a KDU - ČSL, v Jihočeském zase s Trikolórou, takže je vidět, že se jedná vždy o konkrétní regionální shodu," doplňuje výčet předseda Soukromníků.

Vyloženě specifický je podle Bajera Plzeňský kraj, kde si zkouší strana otestovat, jaké šance by byly pro samostatnou kandidátku. "Pokud budeme mít jako Soukromníci nad dvě procenta, byl by to úspěch. Pokud ale výsledek zanedbatelný, potvrdí nám to, že samostatně ve "velkých volbách" zatím jít nemůžeme," komentuje předseda Bajer.

Jak dodává, Morava byla pro vyjednávání rovněž dosti specifická, například v Olomouckém kraji se na spolupráci shodli Soukromníci s ODA. Předseda přidává, že na Olomoucku má jeho strana lídra v podobě podnikatele Bohuslava Coufala a dalšího zástupce na pozici tři - ekonomickou poradkyni Eriku Malíkovou. "V Moravskoslezském kraji podporujeme Jednotné, na kandidátce máme pětku v osobě místopředsedy strany Petra Thaisze, v Jihomoravském zase podporujeme ODS. Velmi si rozhodně věříme ve Zlínském kraji, kde obhajujeme dva mandáty, které jsme získali, když jsme byli v koalici se Svobodnými. Tam jsou teď našimi partnery Trikolóra a Nezávislí. Na druhé pozici kandidátky se o znovuzvolení bude ucházet živnostník Michal Dvouletý, úspěch čekáme nejméně u trojky, zastupitele Zlína Ivoše Mitáčka," uzavřel předseda Soukromníků Petr Bajer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.