Balaštíková (ANO): Dohoda o ničem - to se dalo čekat

13.09.2022 10:57

Týden se tu čekalo na zásadní jednání ministrů pro energetiku. Náš megawattový guru Síkela je svolal, společný postup vyhlásil za jediný možný, a když se mu odborníci začali smát, tak dodal, že v případě nedohody má připravenou českou cestu.

Balaštíková (ANO): Dohoda o ničem - to se dalo čekat
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dohoda není. Ministři jenom přehodili celý problém na Evropskou komisi, která má připravit společný postup do týdne. Jak to vypadá, společný postup bude spočívat hlavně v dodatečném zdanění energetických společností, ve snížení spotřeby a zavedení maximální ceny na plyn. Síkela by tedy měl ze šuplíku vytáhnout své vlastní řešení a konečně nám říct, jak to tedy v zimě bude: kdo, kdy a kolik dostane, aby přežil zimu? Co dostane občan a co dostanou firmy a které.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

To prostě pořád nevíme, a nejspíš to neví ani tato vláda! Hlavně se budou zdaňovat energetické společnosti, ale také nikdo neví, zda jen ty největší, jako je ČEZ a pánové Křetínský a Tykač, nebo to budou i další, například solární, větrné a vodní elektrárny, nebo možná dojde i na ty, kteří si dali na střechu pár fotovoltaických panelů a prodávají své přebytky do sítě.

Ministr Stanjura je určitě schopen říct, že tito lidé mají nezasloužený zisk - mraky nerozhánějí, vítr nespouštějí a vodu do řeky nenosí - a tak musejí platit také. No a aby toho nebylo dost, tak se ještě vyhlašuje nutnost úspor, ale o tom také nic nevíme: Budou na spotřebu nějaké limity, budou nějaké pobídky, nebo to bude povinné a budou sankce za překročení? Jaké? Odkdy to bude platit?

Síkela mluvil o sociálním tarifu a odmítal zastropování. Teď se tarif ruší a slibuje se zastropování. Od února sliboval státního obchodníka s energiemi, aby zásoboval veřejný sektor. Teď se zjistilo, že se zřízení takového subjektu nestihne, tak to bude dělat státem vlastněné Prisko, ale dnes, kdy jsou prakticky všechny energie na příští rok vykoupené, je otázkou, co bude ten státní obchodník vlastně kupovat... pokud vůbec něco nakoupí, tak velmi draho. Nemocnice, školy, domy seniorů a další se tedy mají na co těšit.

Řešení energetické krize českou cestou je jedna velká improvizace, nebo spíš fraška, v které jsou občané pouhým komparsem, který to nakonec má všechno zaplatit - fakturami za plyn a elektřinu, daněmi a nakonec ještě tím, že peníze z našich daní budou chybět ve zdravotnictví a na mnoha dalších místech.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…