Balaštíková (ANO): Inflace stoupá, vláda mlčí. Lžiremiér versus guvernér ČNB

05.06.2023 15:14 | Komentář

Tak se nám sešel pan premiér s guvernérem ČNB. Před pár dny řekl guvernér, že potřebuje kredibilní kroky vlády ke snížení schodku státního rozpočtu, jinak bude nutno zvednout úrokové sazby.

Balaštíková (ANO): Inflace stoupá, vláda mlčí. Lžiremiér versus guvernér ČNB
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Na to se premiér ohradil, že inflace je věcí ČNB a že mu do vládnutí nemá guvernér co mluvit. No - tak se oba aktéři sešli, přisedl i ministr financí Stanjura a co o tom čteme je opravdu k nevíře: guvernér Michl evidentně ztratil naději, že by vláda byla schopna proti inflaci něco zásadního udělat, tak pouze prohlásil, že vláda a ČNB musejí v rozumné míře kooperovat - co je rozumná míra při inflaci nad 12 %, to raději nezmínil, a v čem by ta kooperace měla spočívat, také ne.

Asi se nebudou navzájem kritizovat, protože pro ČNB z toho stejně nic neplyne a vláda se kritikou ČNB střílí sama do nohy: vyzývat centrální banku, aby si to vyřídila s inflací po svém, znamená v podstatě ji vyzývat, aby zvedla úrokové sazby. To by dál udusilo ekonomiku a také prodražilo financování státního dluhu, který už dosahuje téměř 3 bilionů korun! Umí si premiér spočítat, co by nás stálo zvýšení sazeb o pouhé čtvrt procento? Asi ne, jinak by snad byl zticha. Guvernér Michl to prostě vypustil, protože se asi s premiérem na ničem dohodnout nemohl, tak už dál mlčel.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí

Zato Fiala perlil tak, jak je jeho zvykem: všechno je v pořádku, vláda to dělá dobře a se všemi si rozumí. Objevná myšlenka zní: v boji s inflací je třeba pokračovat. Další perla: projednali jsme s guvernérem náš konsolidační balíček, kroky vedoucí ke snížení deficitu jsou jednou z cest ke snížení inflace a některá opatření už fungují, vidíme pokles cen potravin a energií. Typické PR, kdy se řeknou dvě pravdy a pak obecná hloupost a ono to vypadá, že to souvisí. Nesouvisí! Ceny energií klesly celosvětově, pan Fiala na tom nemá žádnou zásluhu, stejně tak ceny potravin. Co pro to vláda udělala? Absolutně nic. Kdyby postupovala alespoň trochu rozumněji, nemusela dnes inflace klesat z 18 % na 12 %, mohli jsme být dávno v pásmu jednociferné inflace!

Premiér Fiala vyzýval ČNB, aby si s inflací poradila sama v rámci svých kompetencí a do vlády se nenavážela. V podstatě tedy chtěl, aby ČNB zvedala dál úrokové sazby. Jak to může premiér vůbec říct? Státní dluh dosahuje částky skoro 3 biliony korun, to jsou 3 tisíce miliard (!), které se úročí a úroky samozřejmě s vyššími sazbami ČNB stoupnou. To chce premiér Fiala? Další růst výdajů státního rozpočtu v řádu desítek miliard? To mu připadá lepší, než zrušit některé státní agendy, propustit úředníky a ušetřit na jejich mzdách? Ti lidé by zcela jistě našli uplatnění v soukromých firmách, které by nemuseli tolik zvyšovat mzdy, pracovní trh by se v tomto segmentu trochu ochladil ... ale to je asi mimo obzor chápání premiéra!

Ten nám bude raději tvrdit, že snižování deficitu je jen "jednou z cest" jak krotit inflaci a že si vláda s centrální bankou rozumí. Houby! Lžipremiér Fiala se už reálným vládnutím ani nezabývá - dělá pouze PR, ve kterém mantrou číslo jedna je tvrzení, že pětikoalice drží pohromadě a rozhoduje jednomyslně. To jediné je asi pravda, ale ta společná rozhodnutí jsou především kompromisní kočkopsi, a nemají pro tuto zemi valný smysl.

Nu a hlavní poznatek ze zprávy o setkání guvernéra s premiérem: máme zdvořilého guvernéra, ale s touto vládou nic nezmůže. Pro člověka s vizí je to asi dost těžká lekce.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL