Balín: Privatizace tisíců bytů v Mostě skončila, aneb jak také vypadá spokojenost?!

28.05.2011 22:17

Jak však také vypadá ona údajná spokojenost? Slyšel jsem velice vážné výhrady a kritiku, že část občanů, kteří, byť naplnili podmínky privatizace, dodnes marně čekají na převedení bytu od SBD Krušnohor do svého vlastnictví.

Balín: Privatizace tisíců bytů v Mostě skončila, aneb jak také vypadá spokojenost?!

Privatizace tisíců bytů v Mostě skončila, hlásá titulek v Mosteckém deníku. Dále pak v informování pokračuje konstatováním, že v letech 2006 až 2008 to bylo výbušné téma, které rozdělovalo politiky i veřejnost na dva znesvářené tábory. Teď je po všem a zdá se, že vládne spokojenost. Primátor statutárního města Mostu ing. V. Vozka to mimo jiné komentuje slovy: dělali jsme to ve prospěch většiny obyvatel, aby lidé měli dlouhodobě zajištěné důstojné bydlení a mohli se o své domy starat jako správní hospodáři. Že to funguje, je už vidět a mám z toho radost". Aby ne, být jako primátor členem představenstva SBD Krušnohor asi bych se též radoval. Vždyť z celkového počtu 56 bytových domů jich 8 bylo prodáno novým bytových družstvům a plných „jen" 48 domů privatizovalo právě SBD Krušnohor. Myslím, že nemohlo jít o střet zájmů ani nic podobného i přesto, že o všem rozhodovali lidé sedící v orgánech družstva a zároveň v Radě a Zastupitelstvu města Most, protože to bylo, jak konečně primátor ve vyjádření pro Mostecký deník učinil, „ve prospěch občanů". A ti jsou údajně na výsost spokojeni.

Jak však také vypadá ona údajná spokojenost? Slyšel jsem velice vážné výhrady a kritiku, že část občanů, kteří, byť naplnili podmínky privatizace, dodnes marně čekají na převedení bytu od SBD Krušnohor do svého vlastnictví. Jiní, kteří se z nedostatku jiné příležitosti (SBD samozřejmě nějakou konkurenci ve správě bytového fondu jen těžko připustí) mají SBD jako svého správce, řeší problémy s úvěry u peněžních ústavů na opravy či výměnu oken. Častým důvodem je skutečnost, že se „opovážili" a našli si firmy dle svého uvážení a ne „spřízněné" právě s SBD Krušnohor.

Příliš spokojenosti nemůže být ani s tím, kam putovaly utržené částky z privatizace. Pamatuji si, že všechny volební programy, snahy i konání zastupitelů za KSČM, když ještě byli v opozici, směřovali k tomu, aby všechny peníze utržené za prodej bytového fondu byly vráceny zpět na jeho údržbu a obnovu. Nyní, kdy po čtyřleté přímé koalici se SMM a současném předsedování Kontrolnímu výboru ZmM (KV ZmM) jako jakousi „odměnu pro nepotížisty" potíže opravdu nedělají a ustoupili i od této správné zásady. Z celkově utržených 419 mil. Kč zatím zbylo po odečtení „různých položek" 224 mil. Kč. Ty by se měly investovat uvážlivěji než onen „odečet", který šel mimo jiné v částce přes 40 mil. Kč na koupi domu Baťa od města (starý rest způsobený ještě za vlády ODS, ODA a spol. a starostování Ing. Valvody), 20 mil. spolkly úhrady na zajištění exekucí několika tisíců dlužníků, apod.

Spokojenost občanů bude určitě naplněna až po úplném převodu bytů do jejich vlastnictví a to tak, že co nejrychleji dle stanovených podmínek a časových intervalů. A když by jen tak náhodou našel KV ZmM ve své jistě namáhavé práci nějaký prostor pro kontrolu tímto směrem, ne papírovou, ale fyzickou, doplněnou o rozhovory s občany, pak by mohla úplná spokojenost nad privatizací bytů i zavládnout. Zatím je jaksi neúplná.

Více:
Otec privatizace: Akcie na doručitele nezruší. Jsou zlobbovaní těmi parchanty

##PROFIL 20##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…