Berdychová: Centrum pro neslyšící v Hradci Králové rozšíří a zkvalitní poskytované služby

16.03.2022 16:05

Královéhradecký kraj a VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Štefánikova Hradec Králové dokončily stavbu specializovaného centra, které zajistí rodinám s dětmi se sluchovým postižením z celé republiky komplexní odbornou podporu.

Berdychová: Centrum pro neslyšící v Hradci Králové rozšíří a zkvalitní poskytované služby
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Výstavba a nákup vybavení stály téměř 46 milionů korun, přičemž financování ve výši 21,8 milionu korun zajistila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, na jejíž administraci se podílelo Centrum investic, rozvoje a inovací. 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

„Hradecká Štefánikovka postrádala prostory, kde by mohli pracovat pedagogové, foniatři, psychologové a další odborníci, kteří by pomáhali klientům s vadou sluchu a jejich rodinám. Podařilo se nám vytvořit moderní pracoviště vybavené vyspělými informačními technologiemi, díky kterým se zlepší komplexnost odborných služeb,“ uvedl náměstek pro školství Arnošt Štěpánek.

Stavba centra podpory pro klienty se sluchovým postižením začala v červenci 2020 a skončila v prosinci 2021.

„Na stávající dvoupodlažní budově školky vzniklo další patro, ve kterém se nacházejí pracoviště pro individuální práci a rehabilitaci, dále technické zázemí pro pedagogy, místnosti pro setkávání rodin a knihovna. Celá nástavba je kompletně bezbariérová pro osoby s tělesným i sluchovým postižením. Do nově vzniklých odborných pracoven jsme také nakoupili nábytek a potřebnou elektrotechniku. Náklady na stavební práce a nákup vybavení jsou 45,7 milionu korun s DPH,“ uvedl náměstek pro investice Pavel Bulíček.

Vyšší odborná škola, Střední škola, základní škola a mateřská škola Štefánikova v Hradci Králové se věnuje dětem a žákům se sluchovým postižením na úrovni mateřské, základní a střední školy. Odbornou péči a navazující vzdělávání poskytuje dětem a žákům neslyšícím, nedoslýchavým, ohluchlým, a to vždy s ohledem na jejich jazykové a komunikační preference.

„Naše škola pomáhá více jak 30 let rodinám a dětem se sluchovou vadou od zjištění sluchové vady až po dospělost. Je to jediná škola v Česku, která tyto služby nabízí, a je také jediná, kde se vzdělávají také tlumočníci českého znakového jazyka. Nově vzniklé centrum bude sloužit i pro jejich výuku a vzdělávání. Je to potřeba, protože tlumočníků má naše země stále velký nedostatek,“ doplnila náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Mateřskou školu navštěvuje 115 dětí, základní školu 245 žáků a střední školu 112 žáků. Kromě nich se zde připravuje také 29 tlumočníků českého znakového jazyka. Zřizovatelem VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Štefánikova Hradec Králové je Královéhradecký kraj.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.