Červíček (ODS): Kraj je připraven převzít 150 km státních silnic I. třídy

10.01.2020 4:33

Komentář na facebookovém profilu po jednání na Ministerstvu dopravy.

Červíček (ODS): Kraj je připraven převzít 150 km státních silnic I. třídy
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Přestože se se mnou chřipka ještě stále nerozloučila, a překazila mi řadu naplánovaných aktivit, avizovanou schůzku s ministrem dopravy jsem vynechat nemohl. Mé prosincové rozhořčení ze způsobu a hlavně obsahu oznámení ministra dopravy o posunu původně slibovaných termínů dokončení úseků dálnice D11 v našem kraji ještě nevyprchalo  – už jenom proto, že tato skutečnost značně komplikuje situaci kolem stavby obchvatu Jaroměře a obcím v blízkosti staveb vzniknou další problémy související s chybějícími dopravními návaznostmi. Přitom kraj jedná vstřícně – např. je připraven převzít 150 km státních silnic I. třídy pod svou správu a poskytuje maximální součinnost při výkupu pozemků, aby stavby, které budou realizovány již v nových podmínkách, dostaly povolení atd.. Do Prahy jsme s hejtmanem přijeli nejenom vyslechnout konkrétní důvody změn, ale já jsem chtěl znát i další odpovědi. Nicméně - dnes po opravdu věcné diskusi na ministerstvu dopravy nechci být jenom kritikem, ale chci věřit tomu, že resumé a sliby, které dnes padly, budou i naplněny. Na čem jsem se tedy s ministrem dohodl:

1) Nové termíny pro dostavbu úseků D11 vedoucích v našem kraji jsou již opravdu závazné a snahou MD bude je zkrátit. U úseku z HK do Jaroměře jsme projednali také řešení situace s obchvatem tak, aby - pokud by se obchvat nestihl souběžně s dokončením dálničního úseku - nebyla Jaroměř paralyzována nárůstem vozidel sjíždějících z dálnice. Na úsecích z Trutnova na státní hranici je územní rozhodnutí a projednali jsme, co je možné udělat proto, aby se mohlo požádat o stavební povolení a co nejdříve mohla začít vlastní stavba. Probrali jsme také stav stavební přípravy na D35, která dle slov ministra probíhá velmi intenzivně, a nejdále jsou na tom 2 úseky okolo Hořic. 

2) Požádal jsem pana ministra, aby v souvislosti s převzetím 150 km státních silnic do krajské správy a naší angažovaností při výkupu pozemků, ministerstvo zařadilo dvě strategické stavby (obchvat Choustníkova Hradiště a napojení silnice mezi HK a PU na mimoúrovňovou křižovatku, abychom z Jižní spojky v HK stáhli dopravu na silnici I/37) do usnesení vlády – resp. na seznam staveb, u kterých tak bude garantován zájem státu je zrealizovat a financovat. I kdybychom přípravu těchto staveb měli provádět v režii kraje. Přislíbeno

3) Opakovaně jsem požádal o navýšení objednávky počtu kilometrů dálkové železniční dopravy v našem kraji ze strany státu. Dostal jsem příslib na 2 páry vlaků, čímž by se z krajského rozpočtu uvolnilo 16 milionů korun, které bychom tak mohli investovat do další obslužnosti v rámci železniční dopravy. Pan ministr mi přislíbil další osobní jednání k posunutí této věci. Podali jsme si na to všechno ruku, tak snad to ještě i dnes mezi chlapy něco znamená.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…