Dlabajová (ANO): Velký bratr nás vidí. Přesná pracovní doba pro všechny

23.05.2019 15:05

Všichni to známe: v továrnách fungují tzv. píchačky, které zaznamenávají pracovní dobu zaměstnanců. I když dřív papírové kartičky většinou postupně nahradily čipy, princip zůstává stejný.

Dlabajová (ANO): Velký bratr nás vidí. Přesná pracovní doba pro všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Pracovní doba „od-do“ je u některých profesí snadno kontrolovatelná, u jiných to může být problém. Dokážete si ale představit, jak by taková kontrola odpracovaných hodin měla vypadat například u obchodního zástupce nebo kreativce, kteří mají flexibilní pracovní dobu nebo pracují z domu? Nejspíš se to brzy dozvíme.

Evropský soudní dvůr totiž ve svém novém rozsudku rozhodl, že všechny společnosti v Evropské unii musí zřídit systém zaznamenávající počet hodin, které jejich zaměstnanci odpracují každý den. Zastánci toto opatření kvitují s tím, že přispěje k ochraně zaměstnanců, dodržování jejich pracovní doby, odpočinku a odměn za přesčasy.

S tímto se mohu zcela ztotožnit v případě tradičních povolání vykonávaných na jednom místě a v určitém časovém rozmezí. Takové opatření jde ale zcela proti novým trendům pracovního trhu a vzniku nestandartních a flexibilních pracovních úvazků. Právě nezávislost a vlastní rozhodování o nakládání s pracovním i volným časem je jejich největší předností.

Pokouším si představit, jak bude taková kontrola měla vypadat, a napadá mě mnoho otázek. Například mě zajímá, co přesně je práce a kdy opravdu začíná a končí? Do pracovní doby má být totiž nově zahrnut i každý e-mail nebo telefonát zaměstnavateli. Ale co když dostanete uprostřed noci skvělý nápad? Jak to dát vědět zaměstnavateli a jak mu vykázat činnost?

Jakým způsobem státy EU tento požadavek na systémy kontroly pracovní doby zajistí, bude záležet na legislativě jednotlivých zemí. Jak budou takové systémy fungovat? Kdo do nich bude dodávat data a kdo je bude ověřovat? Kdo posoudí, jak dlouho trvalo napsat pracovní e-mail nebo jak dlouho se musel zaměstnanec připravovat na pracovní telefonát?

Obávám se jediného. Že toto opatření namísto toho, aby přispělo k ochraně zaměstnanců, přinese pouze další neúnosnou administrativu a zátěž, a to nejen pro firmy, ale i pro samotné zaměstnance. Dokážu si totiž bohužel naprosto jasně představit situaci, kdy pracovník vyřídí jeden krátký pracovní hovor a následně mu více času zabere evidování tohoto hovoru do systému.

Je toto opravdu cesta, kterou bychom se měli v Evropě vydávat? Je skutečně nutné, aby se tato pravidla řešila na evropské úrovni? Nejsložitější část – a to, jak tato opatření uvést k životu – zůstane totiž opět na členských státech.

Souhlasím s tím, aby v Evropě existoval určitý stupeň společné ochrany zaměstnanců a platila tu základní společná práva a povinnosti. Vytvářením takových nesmyslných pravidel ale omezujeme vývoj a trendy pracovního trhu a podkopáváme flexibilitu a formy úvazků, které jsou žádané jak ze strany zaměstnavatelů, tak i jejich zaměstnanců.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.