Exner (STAN): Na Vltavě je na raftu nuda, proto tak pijí

09.09.2022 14:04 | Komentář

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 9. září 2022 ke třetímu čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon o vnitrozemské plavbě

Exner (STAN): Na Vltavě je na raftu nuda, proto tak pijí
Foto: STAN
Popisek: Martin Exner

Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Já bych se chtěl vyjádřit k tomu pozměňovacímu návrhu ohledně alkoholu u vodáků. Já jsem v srpnu jel asi týden Vltavu a nevím, jestli někdo z vás to také absolvoval, jsou tam různé plovoucí bary, plovoucí stánky uprostřed řeky, je tam spousta různých stánků na březích, hospod, reklamy na alkohol. A pochopil jsem teprve tam, ač jsem tedy starý vodák, že vlastně proč ti lidé tam pijí velice nezřízeně, je to tím, že třeba na Vltavě se půjčují rafty a na tom raftu je velká nuda jet, protože ten raft je dělaný na nějakou divokou vodu někde v Norsku nebo v Nepálu, na té Vltavě je to nuda, tak ti mladíci a mladé dívky tam tedy poměrně nezřízeně pijí.

Byl jsem i svědkem toho, jak s tím raftem vjeli do jezu, nějaká dívka, kterou jsem tam viděl dávat ty panáky z těch plastových malých kalíšků jak se prodávají jednotlivě, tak tam spadla do vody, pak jsme jí vytahovali.

Pochopil jsem také, že je to tedy dobrý byznys pro nájemce těch raftů a samozřejmě i pro ty restaurace a provozovatele těch plovoucích barů. Je to velice nepěkný vzor pro děti, které tam taky jezdí s různými oddíly na vodě. Samozřejmě tito lidé představují nebezpečí pro sebe i pro ostatní, protože ty řeky v sezóně jsou poměrně plné, takže ti lidé ta plavidla neovládají a je to podle mého názoru trošku problematické.

Domnívám se, že i teď ať tam napíšeme třeba půl promile, nebo tam můžeme napsat klidně tři promile, je to úplně jedno. Protože jsem byl letos na vodě několikrát a nikdy jsem neviděl, že by to Státní plavební správa nebo policie nějak kontrolovali. Takže se domnívám, že by nebylo dobré to tam dávat a nějak to měnit. Pokud bychom to tam dali, tak bych chtěl slyšet, jak se to bude kontrolovat, protože ta pokuta je u toho velká. Ale myslím si, že to v praxi v podstatě nikdy nebylo.

Takže za mě, pokud napíšeme takový zákon a nebudeme ho vymáhat, tak jenom zaplevelíme zase náš právní řád a nemá to smysl bez jasných sankcí a systému toho vymáhání. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…