Farský (STAN): Šance na bezpečnější a bohatší Evropu

06.11.2022 21:23 | Komentář

Ruská agrese na Ukrajině ukázala, jak stateční jsou Ukrajinci. Jak nám mohou být inspirací v touze po svobodě a v obraně své vlasti, za což jsou připraveni obětovat i to nejcennější, co mají.

Farský (STAN): Šance na bezpečnější a bohatší Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Ukázala silnou Ukrajinu a silné USA. A Putinova agrese ukázala i schopnost Evropy se rychle domluvit, akčně reagovat. Zároveň ale připomněla, že Evropa se bez pomoci USA nedokáže postarat o svoji bezpečnost. Že když je v problémech, obrací se na USA.

Ruská agrese a její následky dávají příležitost situaci změnit. S ohledem na požadavky ukrajinské vlády a zkušenosti ukrajinských vojáků byla na Ukrajinu dodána těžká technika pocházející z Ruska nebo dokonce ještě SSSR. Země bývalé Varšavské smlouvy se tak vydaly ze svých, často už zastaralých, zbraní. Samozřejmě je bude nutné nahradit. A tady se otevírá pro Evropu obrovská šance. Pokud ji nevyužije, bude i nadále v rámci NATO slabším, zranitelným, nedospělým partnerem USA.

Obnova vojenského vybavení je šancí pro evropský průmysl i výzkum

USA na svoji obranu ročně vynaloží cca třikrát více než Evropa. Mají jinou strukturu rozpočtu, armáda financuje daleko více z funkcí státu než v Evropě. Peníze na obranu plynou do školství, výstavby infrastruktury, sociální oblasti, ale i tak je rozdíl obrovský. Na výzkum a vývoj v oblasti obrany dávají USA cca desetkrát více než Evropa a dovoz zbraní z USA do Evropy je cca osmkrát vyšší než dovoz z Evropy do USA.

Tak výrazný nepoměr je nebezpečný. Evropa slábne. V oblasti průmyslu, výzkumu a vývoje i hospodářství. Závislost Evropy na USA se prohlubuje. Obnova vybavení armád po ruské agresi na Ukrajině dává Evropě výjimečnou příležitost to změnit a pomoci Evropě k růstu.

Nedostatečná spolupráce mezi evropskými státy při zajištění obrany stojí ročně až 100 miliard eur. Roztříštěnost nepřináší větší konkurenci, ale větší náklady. V USA existuje 30 obranných systémů, v EU 178. Například velkých bojových tanků má Evropa 17 druhů, USA jeden, bojových letounů má Evropa 20, USA 6. Náklady na výzkum jsou tak pro Evropany obrovské, výstup omezený. A výsledkem je slabá Evropa, která se musí obracet na USA o pomoc.

Američany bude více zaměstnávat Čína

To ale do budoucna není nutné. A ani rozumné. Doba bipolárního světa je pryč. Už to není USA a na druhé straně SSSR/Rusko a střetová linie v Evropě. Čína po ekonomickém růstu roste i vojensky. Rychlost jejího zbrojení a obsazování prostoru je varující. A USA budou muset rozpínavosti Číny v prostoru Pacifiku čelit. Budou muset svoji pozornost a sílu obrátit směrem k Číně. Ostatně ohlásil to už Obama a pokračoval v tom i Trump. Okolnosti donutí i Bidena. V tu chvíli bude pro samotné USA výhodné, když Evropa bude silná a schopná obrany. Když NATO bude stát na dvou nohách.

Naprosto rozumím potřebě obnovy naší vojenské techniky. Naprosto chápu, že je potřeba jednat co možná nejrychleji. A máme být za co USA vděčni. Tak jako v letech 1917 a 1944, i letos Evropu zachraňují. Ale upřednostnit hotové dodávky z USA a být přinejlepším jen subdodavateli je krátkozraké. Pro Evropu i pro USA. Podle mého názoru je nutné investovat co nejvíce přímo v Evropě.

Obranný průmysl v Evropě vytváří cca 750 tisíc přímých i nepřímých pracovních míst. Každé euro investované do obrany má multiplikační efekt 1,6, tj. generuje 1,6 euro, které se rozprostírají mezi celou řadu činností a odvětví, jako je vybavení, vědecký výzkum a stavebnictví. Multiplikační efekt investic do obrany v oblasti kvalifikované zaměstnanosti je 7,6 (vyšší než v odvětvích, jako je zdravotnictví, doprava a vzdělávání) a multiplikační efekt investic do obrany v oblasti výzkumu a vývoje je 12 až 20 krát vyšší než ve stejných odvětvích, tj. investice do obrany generují růst.

Putinova invaze na Ukrajinu v roce 2014 prohloubila spolupráci v evropské obraně. Brexit ji ještě urychlil. Teď máme šanci povýšit Evropu na mocnost.

Byla by škoda propásnout příležitost na bohatší, bezpečnější a vyspělejší Evropu. Přijde vám to nereálné? Tak doporučuji příběh Airbusu. Původní mezivládní záměr na postavení konkurence Boeingu vyrostl ve firmu, která Boeingu nejen konkuruje, ale žene vývoj vpřed a v mnohém samotný Boeing poráží. Jde to. Přemýšlejme s dlouhodobou vizí, mnohonásobně se nám to vrátí.

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…