Fiala (ODS): Myslím, že jsme během léta odvedli dobrou práci, abychom chránili volební právo

18.08.2020 22:50

Komentář na facebookovém profilu k nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny

Fiala (ODS): Myslím, že jsme během léta odvedli dobrou práci, abychom chránili volební právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Zítra se po krátkých politických prázdninách setkáme v Poslanecké sněmovně na mimořádné schůzi. Budeme jednat o změnách ve volebním zákoně. Díky našemu tlaku se podařilo vyjednat podobu, kterou nyní můžeme s klidným svědomím podpořit.

Připomenu, jaký byl původní postoj vlády: kdo dostane koronavirus, musí do karantény, a kdo bude v karanténě, nesmí volit. Toto ale nebylo dlouho udržitelné, tak potom vláda vymýšlela varianty s různými volebními zprostředkovateli, což podle mnoha expertů odporovalo ústavě a bylo s tím spojeno vysoké riziko zneužití. Myslím, že jsme jako ODS v této věci během léta odvedli dobrou práci, abychom chránili volební právo. A také jsme do návrhu prosadili, aby členové volebních komisí dostali za své občanské úsilí větší kompenzaci než dosud. Vláda s námi jednala, dohody jsme dosáhli a snad to zítra dobře dopadne.

Do Sněmovny ale půjdeme i s vlastními iniciativami. Předložíme návrh, abychom v rámci mimořádné schůze jednali o situaci v Bělorusku. Je dobře, že předseda vlády oznámil na Twitteru svoji pozici. Ale ocenil bych nějaké pokračování. Ministři zahraničí EU připravují sankce proti představitelům běloruského režimu. Sankce proti představitelům Lukašenkova režimu, kteří falšovali volby a kteří jsou zodpovědní za masivní represe vůči občanům, jsou nutné. Ale Bělorusové si zaslouží kromě tvítu premiéra i oficiální politickou podporu českého státu - to chceme udělat prostřednictvím Poslanecké sněmovny. A namístě by byla i další podpora tamní občanské společnosti, včetně záruk pro pronásledované, že se mají dočasně kam uchýlit, kdyby to bylo nevyhnutelné - přivítal bych nějaké záruky a nabídky vlády v tomto směru.

Nakonec přijdeme taky s jedním návrhem, který představíme až zítra. Nyní vás mohu zatím jen ujistit, že kdyby náš návrh vládní koalice zítra pustila do dalšího jednání, pomohl by velkému množství lidí... Protože to je naše politika!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.