Gregorová (Piráti): V dystopické totalitní šmírárně žít nechci

18.01.2022 9:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k systému absolutní kontroly občanů v Singapuru

Gregorová (Piráti): V dystopické totalitní šmírárně žít nechci
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

Chtěla bych vám napsat o tom, do jakého stadia se dostalo šmírování v Singapuru, který je často českými i evropskými médii vydáván za vzor boje proti pandemii.

Jasně, ona se pandemie lépe kontroluje, pokud máte doslova totální kontrolu nad svými občany. Jak to myslím?

1. Pokud jste v Singapuru na veřejnosti, je docela nemožné nebýt pod dohledem. Ať už skrz kamery, které mají schopnost rozpoznávání obličejů, robotické psy, kteří mají kamery s tou samou funkcí, až po robotická vozítka, která “detekují nežádoucí sociální chování”. V podstatě si to můžete představit tak, že pokud si zakouříte na veřejnosti v místě, které k tomu není výslovně určeno, bude na vás už po příchodu domů čekat pokuta.

Docela děsivé, nemyslíte?

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

2. Ještě jim to ale není málo. Do roku 2030 mají plán zdvojnásobit počet všech kamer a ještě více zdokonalit rozpoznávání obličejů. Vláda to odůvodňuje tím, že se jim díky těmto technikám daří vyřešit velké procento přestupků a trestných činů. Ale za jakou cenu…

3. Dobře, venku je to “nebezpečné” a prošpikované kamerami, zůstanu tedy doma, řeknete si. Zapnete si sociální sítě a v tom - nemůžete si psát, co chcete. Zaprvé vás omezuje takzvaný zákon proti “fake news”, který dal singapurské vládě pravomoc nařídit sociálním sítím (včetně Facebooku a dalších velkých sítí) smazat obsah, který je podle vlády škodlivý. Facebooku a dalším se to sice moc nelíbilo, ale zisk je zisk, tak ustoupili. A jak si myslíte, že se to používá v praxi?

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Přesně tak. Zatím byly všechny takové vládní příkazy použity směrem k opozičním stranám, politikům nebo kritikům vlády.

Dalším zákonem, který Singapur přijal, je zákon proti takzvaným “zahraničním vlivům” - v podstatě jde o to, že pokud se na sociálních sítích objeví informace, která se vládě nelíbí (podle některých neoficiálních zdrojů jde už jen o samotné “hanobení vlády”) může nařídit to smazat dříve, než je obsah vůbec publikován. Za zahraniční vlivy se pak označí cokoliv, co se vládě nelíbí - však to znáte z Ruska a jejich “zahraničních agentech” (neziskovek).

4. Samotnou kapitolou pak je sledování/trasování kontaktů mezi lidmi pomocí speciální a povinné bluetooth aplikace - pokud nemáte aplikaci v telefonu, musíte si pořídit “offline token”, který má stejnou funkci. Samozřejmě to vydávají za boj s koronavirem, ale upřímně - po tom, co jste právě četli, věříte v (pouze) dobré úmysly?

No a proč to vlastně celé píšu:Stejně jako se někdy do zahraničí díváme na ty “dobré praxe”, měli bychom se podívat i na špatné a poučit se z nich. Nevím jak vy, ale já tedy v takové dystopické totalitní šmírárně žít nechci. Toto téma je nicméně ošemetné a neberte mě, prosím, za slovo - o situaci v Singapuru je tak málo informací, že musím varovat před tím, že ne vše musí být 100% ověřené. I to je však právě důsledek cenzury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.