Hamáček: Napravili jsme křivdu, spáchanou pravicovou vládou

02.07.2019 10:46

Nemocenská se bude opět proplácet od prvního dne, ČSSD se podařilo zrušit pravidlo zavedené pravicí, že náhrada za příjem se vyplácí až od čtvrtého dne. Od 1. července už se nikdo nemusí bát, že se dostane do finančních problémů, když zůstane doma na nemocenské třeba kvůli chřipce nebo angíně.

Hamáček: Napravili jsme křivdu, spáchanou pravicovou vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Pravicoví politici každého a priori považovali za simulanta, který se hodí marod, kdykoli se mu to hodí, a snažili se tento domnělý problém vyřešit jednoduše tak, že první tři dny se stoná zadarmo.

Bez ohledu na to, že statisíce zaměstnanců nemají vysoký příjem, aby krátkodobý výpadek bez problémů přežili. Chápu, že pro Miroslava Kalouska, Petra Nečase, nemluvě o Vítu Bártovi nebo Karlu Schwarzenbergovi, to bylo pod jejich rozlišovací schopnosti. Úplně stejné je to i dnes, poslanci ODS, TOP 09 nebo STAN bránili karenční dobu zuby nehty, ostatně ani ANO se do velkých změn nehrnulo.

Jenže pro prodavačku nebo dělníka je každá stovka důležitá, obracejí v ruce každou korunu, než ji utratí a pro mnoho z nich je problém zaplatit dětem obědy ve škole nebo jim koupit každý den svačinu, i když jsou zdraví.

Jakmile jim vypadne příjem za tři dny, musejí váhat, zda koupí méně jídla nebo risknou, že něco zaplatí později. Pro kolik z nich byla podobná “drobnost” začátkem pádu do dluhové pasti, to ani nechci domyslet.

Zrušení tohoto omezení, tzv. karenční doby, se nepodařilo prosadit Sobotkově vládě přes odpor tehdejších koaličních partnerů. Při vyjednávání o vstupu do současné vlády to byla jedna ze zásadních podmínek ČSSD, a rozhodně nebylo jednoduché to na pravicovém hnutí vymoci, také nechápali, v čem to je pro tolik lidí problém.

Podařilo se, přestože ani cesta parlamentem nebyla bez překážek a schválností. Jsem rád, že ANO dodrželo dohodu a od letošního července se nemocenská proplácí od prvního dne.

Potvrdilo se koneckonců, že karenční doba stejně nefungovala, krátkodobá nemocnost je stejná jako před jejím zavedením, naopak se zvedla dlouhodobá nemocnost, což může souviset i s tím, že se lidé báli marodit, odkládali návštěvu lékaře a náklady státu naopak stouply.

Proplácení nemocenské tedy není žádné rozhazování, žádné nakupování hlasů, je to moderní opatření, které zajišťuje důstojný život a nepovažuje člověka za simulanta a otroka, který se nemá co ozývat. A zaměstnavatelé se nemusí bát vyšších nákladů, jako kompenzaci mají snížení odvodů o 0,2 % na nemocenské pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi