Hejtman Vondrák: Očkovací sanitka vyrazí do vyloučených lokalit v regionu

29.08.2021 10:42

Mobilní očkovací týmy budou v příštím týdnu očkovat v dalších sociálně vyloučených lokalitách.

Hejtman Vondrák: Očkovací sanitka vyrazí do vyloučených lokalit v regionu
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Očkování bez předchozí registrace bude možné v ostravských Radvanicích a Kunčičkách, v komunitním centru ve Frýdku-Místku, vyrazí i do Havířova-Šumbarku a do Karviné. Toto kolo mobilního očkování bylo naplánováno ve spolupráci s organizacemi, které v sociálně vyloučených lokalitách působí.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

„Dali jsme si nelehký úkol. Abychom zvýšili proočkovanost v našem kraji, rozhodli jsme se nabízet vakcínu i lidem z takzvaných sociálně vyloučených lokalit. V těchto místech žije spousta lidí s nižším vzděláním i příjmy, kteří nemají možnost se elektronicky registrovat, a navíc mají tendence nedůvěřovat institucím a autoritám. Jsou ovšem vstřícnější k pracovníkům sociálních služeb, kteří jsou s nimi v kontaktu dlouhodobě a pomáhají jim řešit různé potíže. Proto nám toto očkování pomohli organizovat právě zástupci organizací působících v těchto lokalitách,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a upřesnil, že s organizací vakcinace ve vyloučených lokalitách pomáhaly například Diecézní Charita ostravsko-opavská, Spolek Portavita, spolek Centrom, společnost Vzájemné soužití, organizace Dživipen, ale také například romský poradce a terénní sociální pracovník frýdeckomísteckého magistrátu.
„Díky spolupráci s lidmi z terénu víme, že nejvhodnější čas pro vakcinaci v těchto oblastech je pozdní odpoledne. Také se ukázalo, že řada lidí nemá občanku, takže jsme se nakonec rozhodli očkovat i bez předložení průkazu totožnosti, bude stačit znát celé rodné číslo. Další důležitou okolností je pak určitá nedůvěra, která plyne z dezinformací o očkování, které v těchto komunitách kolují. Proto jsou zdravotníci z mobilních týmů připravení lidem vše vysvětlovat a trpělivě odpovídat na všechny dotazy,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že zdravotníci ani sociální pracovníci nebudou nikoho k vakcinaci nutit, pouze budou podávat pravdivé informace a rozhodnutí pak bude na každém jednotlivci.

Očkovat se budou moci lidé nad 16 let, na výběr budou opět obě vakcíny: Janssen a od firmy Pfizer/BioNTech. „Tomuto naplánovanému očkování předcházelo několik jednání s příslušnými organizacemi, lidé z vyloučených lokalit se o očkování dozvěděli s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím sociálních pracovníků i informačních letáků. Jsem přesvědčený, že všichni udělali maximum pro to, aby bylo očkování ve vyloučených lokalitách úspěšné. Teď už je jeho výsledek opravdu jen na konkrétních lidech, jestli k očkovacím sanitkám přijdou,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Termíny očkování ve vyloučených lokalitách:
30. 8. ORLOVÁ: Komunitní centrum Orlovák, Spojenců 875, 
14:00-19:00
Mobilní tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj

31. 8. HAVÍŘOV-Šumbark: Kontaktní centrum PORTAVITA, nám.T.G.Masaryka 810/4
14:00-19:00
Mobilní tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj

2. 9. OSTRAVA-Radvanice: prostory organizace Centrom, Trnkovecká 240/82
13:00-16:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

2. 9. FRÝDEK-MÍSTEK: Komunitní centrum, ul. Míru 1345
14:00-17:00
Mobilní tým Nemocnice Frýdek-Místek

3. 9. KARVINÁ: náměstí Budovatelů (očkovací mobilní stan poblíž OSSZ)
15:00-20:00
Mobilní tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj

3. 9. OSTRAVA-Kunčičky: Střádalů 19
15:00-18:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

7. 9. Ostrava: Božkova 5
16:00-18:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

8. 9. OSTRAVA-Kunčičky: U Tiskárny 3
16:00-18:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …