Hejtmanka Mračková Vildumetzová: V čem se liší porušení pravidel u školky ve městě a na venkově?

05.11.2018 13:27

Komentář na facebookovém profilu k sankcím za porušení pravidel GDPR.

Hejtmanka Mračková Vildumetzová: V čem se liší porušení pravidel u školky ve městě a na venkově?
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Více než pět měsíců od účinnosti nařízení o ochraně osobních údajů známého pod zkratkou GDPR Poslanecká sněmovna schvalovala návrhy tuzemských adaptačních předpisů. Na první pohled to vypadá jako technikálie, ale opak je pravdou. Právě naše zákony totiž nastaví jasné mantinely pro udělování sankcí za porušení pravidel. A jak víme, evropská regulace nastavila v tomto ohledu laťku velmi vysoko. Maximální výše pokuty je stanovena na 20 miliónů €, nebo 4 % z ročního obratu, přičemž platí ta vyšší z obou možností. Pokuta tak může dosahovat opravdu astronomických výšin.

Ve výboru pro veřejnou správu jsem ze svými kolegy usilovala o to, aby u veřejnoprávních subjektů došlo k významnému snížení pokut. Na rozdíl od soukromé sféry, totiž evropská regulace umožňuje pro veřejnou správu sankce omezit. V červnu jsme proto ve výboru za podpory ministerstva vnitra předložili návrh, aby se sankce snížila na 10 tisíc u všech územně samosprávných celků a především všech jejich příspěvkových organizací. Pro tento návrh tehdy hlasovalo všech 14 přítomných poslanců, proti byli jen 2 poslanci.

O to více mně mrzí, že poslankyně za Starosty a nezávislé paní Kovářová, která je zároveň členkou výboru pro veřejnou správu a na výboru hlasovala PRO začala ve třetím čtení prosazovat svůj návrh, aby se snížení sankci vztahovalo pouze na menší obce (tzv. obce 1. a 2.typu) a jen jejich příspěvkové organizace a náš pozměňovací návrh tak spadl pod stůl. Já se přitom ptám, jaký je rozdíl mezi mateřskou školou v Karlových Varech a v Nové Roli? V čem se liší porušení pravidel u školky ve městě a na venkově? Přeci pokud něco ředitel jedné či druhé mateřské školy poruší a bude to závažné porušení, měl by to být důvod pro jeho odvolání. A i finanční sankce mají být stejné za stejné provinění.

Jako hejtmanka moc dobře vím, jak je důležité přistupovat ke všem obcím stejně. Proto nerozumím, proč Starostové a nezávislí hodili větší města přes palubu a proč nechtěli podporovat snížení pokut pro všechny samosprávy a jejich příspěvkovky tak, jak nám to evropská regulace umožňovala. A až se nám nebudou hlásit do výběrových řízení na ředitele škol, nemocnic a dalších organizací kvalitní lidé, protože se budou bát vysokých sankcí, vzpomeňme si, že za tentokrát nemůže Brusel, ale několik sobců a prospěchářů ve Sněmovně, kteří se potřebovali zviditelnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.