Jakob (TOP 09): Mnoho lidí podléhá pochybným serverům a dezinformacím

25.01.2022 17:08

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2022.

Jakob (TOP 09): Mnoho lidí podléhá pochybným serverům a dezinformacím
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Jan Jakob

Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, my jsme se dneska všichni chystali na to, že budeme diskutovat o tzv. pandemickém zákonu, a proto mi dovolte, abych řekl jen pár slov k dění, které se kolem tohoto návrhu děje. 

Tento návrh bude vetován dvaceti poslanci SPD, to je zcela legitimní - už byl, ano - to je zcela legitimní, tak je to v souladu s jednacím řádem, a proto bude patrně na příští týden svoláno mimořádné jednání Sněmovny. Zákon je to takový, který řeší mimořádnou situaci. Nakonec i koalice se shodla a byl přijat na zdravotním výboru pozměňovací návrh, který stanovil časovou omezenost této normy s tím, že řeší tuto krizovou situaci v tuto chvíli. Cílem do budoucna by určitě mělo být to, aby došlo k novelizaci krizového zákona, řekněme k modernizaci tak, aby byl použitelný i na obdobné situace.

Ale k čemu bych se rád vyjádřil a co mě opravdu nenechává klidným, to je to, co se děje tady před Poslaneckou sněmovnou, co se děje na Malostranském náměstí. Tam stojí šibenice, (Řečník ukazuje fotografii.) takováhle šibenice a u ní jsou napsána tato slova: všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici. Já se omlouvám, ale to mě opravdu nenechává klidným. Já vždy budu obhájce svobody slova, ale i ta má své hranice. Šibenice je hrozba smrtí, šibenice je symbol popravy, popravy za nějaký názor, za nějaký návrh řešení krizové situace. To nemá se svobodou slova nic společného. Prosím, prosím i ty venku, říkejte svůj názor, demonstrujte, ale bez takovýchto výhrůžek. Nesouhlasím s výkladem Policie České republiky, že je toto v pořádku. Nemůžu s tím souhlasit. Proto moc prosím - bohužel, teď tady není, ale dám mu to ihned vědět - pana ministra vnitra, aby se těmito projevy nesnášenlivosti zodpovědně zabýval.

Trápí mě také, že mnoho lidí podléhá pochybným serverům a dezinformacím. Prosím vládu, aby se tím dlouhodobě zodpovědně zabývala. V tuto chvíli je potřeba názorové barikády bourat, ne je stavět. Ne je stavět ve formě šibenice na Malostranském náměstí. Moc prosím všechny, nejenom nás tady ze všech politických stran a hnutí, ale i všechny venku, snažme se o to. Jsem pro svobodu a budu ji vždy hájit, ale šibenice a vyhrožování smrtí není projevem svobody. Myslím, že je to za hranou zákona a jde to proti demokracii. Takto začínají neřešitelné deformace společnosti, které mají opravdu fatální následky. Víme to nejenom z naší historie. Prosím nedopusťme to. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Strašit současné seniory tím, že jim vláda něco bere, je nezodpovědné

12:12 Kovářová (STAN): Strašit současné seniory tím, že jim vláda něco bere, je nezodpovědné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě