Janda (ODS): Máme klíč pro efektivní fungování Národní sportovní agentury

22.11.2022 22:21 | Tisková zpráva

Klíčem lepšího fungování Národní sportovní agentury je především vymezení jejích pravomocí, zpřehlednění jmenování jejího vedení i stanovení jasných pravidel pro odvolání vrcholných představitelů.

Janda (ODS): Máme klíč pro efektivní fungování Národní sportovní agentury
Foto: ODS
Popisek: Jakub Janda

Jakub Janda, poslanec a člen sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu chce pro sport lepší podmínky, právní jistotu a stabilní prostředí. K tomu má podle něho právě Národní sportovní agentura primárně sloužit.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

„Ryba smrdí od hlavy. Tak jsme při novele zákona o podpoře sportu a zahrnutí některých pozměňovacích návrhů přemýšleli. Proto jsme s kolegy v Poslanecké sněmovně přišli s několika zlepšeními,“ říká na úvod poslanec Jakub Janda, který má k agendě sportu blízko, a to i s ohledem na jeho předchozí profesní kariéru. „Chceme jasnější pravidla pro fungování Agentury a jasnější pravomoci. V čele NSA by nadále stál předseda, ale vedení by fungovalo kolektivně jako tříčlenné. Jmenovala by jej vláda a ta by tak byla zodpovědná za jeho funkčnost. A též za jeho případné odvolání.“

„Zásadnější změnou pro tak velkou a rozpočtově náročnou instituci je nutnost zřízení kontrolních mechanismů. Proto chceme zřídit dozorčí komisi, která bude zcela v gesci obou parlamentních komor. NSA nemá být neřízenou střelou, ale veřejnou institucí, která bude podléhat i parlamentní, tedy veřejné kontrole,“ dodává Janda.

V současné době je podle Jandy nutné v co nejkratším čase uvést novelu zákona o podpoře sportu do praxe, dát do pohybu Národní sportovní agenturu. Podobně jako aktivní část národa. „Budu se o to snažit jako poslanec i jako bývalý sportovec. Protože to má svůj smysl,“ dodává Jakub Janda, poslanec za ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…