Janeček (KSČM): Je třeba tvrdší boj proti korupci

29.07.2014 18:30

Na pozvání Ministerstva obchodu Čínské lidové republiky se účastním třítýdenního mezinárodního semináře na téma fiskální politiky konaného v Šanghaji zaměřeného především na rozvojové země po celém světě.

Janeček (KSČM): Je třeba tvrdší boj proti korupci
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Účastníci, kteří si rozšiřují svoje obzory a poznávají východní filosofii vtělenou do fungování státu, pocházejí doslova z celé zeměkoule, od Fidji přes Evropu až po Afriku.

Jedná se především o to, jak Čína provádí svoji rozpočtovou politiku, což je důležitý nástroj hospodářské politiky v rukou vlády. Vzpomeňme si na nechvalně známou Nečasovu vládu a jeho asociální škrty, dále třeba na problém důchodového systému.

V současnosti patří Čína mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky na světě s mírnou inflací kolem 3 % a nezaměstnaností 4 %.  I když naše ekonomiky jsou diametrálně odlišné, můžeme najít některé společné jmenovatele, které je možno aplikovat u nás anebo se alespoň inspirovat bezednou studnou možností Země středu.

Společným faktorem je jednoznačně boj proti korupci, což je problém téměř všech států. Čínská vláda se snaží prosadit, aby všechna výběrová řízení byla veřejná a ještě monitorována nezávislou komisí, tedy vybranými experty, kteří na ovlivňování procesu nemají žádný zájem. Korupce se zde totiž bere jako závažný trestný čin a dle mého názoru by to tak mělo být i v České republice, kde je korupce potírána stále mírně nebo dokonce vůbec.

Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

reklama

autor: KSČM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…