Jeřábek (Nezávislí – Tvoříme Jih): Pomůžeme lidem při inflaci a drahotě

09.09.2022 9:56 | Tisková zpráva

Hnutí NEZÁVISLÍ – TVOŘÍME JIH očekává na podzim další růst cen. Připravilo proto konkrétní kroky pomoci pro nejpostiženější domácnosti na Ostravě-Jihu. S tímto balíčkem jde Hnutí do voleb.

Jeřábek (Nezávislí – Tvoříme Jih): Pomůžeme lidem při inflaci a drahotě
Foto: Nezávislí – Tvoříme Jih
Popisek: Daniel Jeřábek

„Díky asociální vládě SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Staropirátům se lidé nejen na Ostravě-Jihu propadají do chudoby. Všechno drahne. Ceny v obchodech, elektřina, plyn a nájmy. A to nejhorší teprve přijde. Je cílem zlikvidovat střední třídu? Je cílem vyhnat chudé lidi na ulici? Co s tím můžeme dělat my přímo na Jihu?“ ptá se lídr kandidátní listiny Hnutí NEZÁVISLÍ – TVOŘÍME JIH Daniel Jeřábek.

A odpovídá: „Za prvé nevolit představitele současné vlády. A za druhé zvolit NEZÁVISLÍ-TVOŘÍME JIH. Máme pro lidi připravený „Balíček první pomoci."

Balíček první pomoci, který hnutí prosazuje, obsahuje:

1. Zastavíme růst nájmů v bytech

Současné vedení radnice začalo lidem zvedat nájmy, přestože před svým zvolením slibovali opak. Toto okamžitě zastavíme. V situaci, kdy lidem zdražuje teplo, elektřina a voda je nutné zastavit růst nájemného. Lidé už tak mají problém zaplatit složenky. A rozpočet Ostravy-Jihu to finančně unese. Jen je nutné hledat rezervy tam, kde jsou. A my víme, kde jsou.  Radnice tady má být pro lidi

2. Finanční dar na úhradu kroužku pro každé dítě

Mimoškolní rozvoj dětí je pro Hnutí NEZÁVISLÍ – TVOŘÍME JIH velmi důležitý, a proto jsme se rozhodli zavést tento program. Co je smyslem opatření? Přispět rodinám, které jsou v nepříznivé životní situaci, na úhradu kroužků jejich dětí. Ve školách zřizovaných naším městským obvodem zajistíme školní kroužky dětem zdarma.

3. Příměstské tábory na základních školách pro naše děti

V průběhu letních prázdnin budou moci děti navštěvovat příměstské tábory, které budou organizovat základní školy zřizované městským obvodem Ostrava-Jih a K-TRIO. Městský obvod Ostrava-Jih pod vedením Hnutí NEZÁVISLÍ – TVOŘÍME JIH poskytne školám potřebnou finanční podporu, která pokryje navýšení jejich provozních nákladů. Pro děti tak bude program pro prázdninové dny zajištěn. Navrhneme, aby se zákonní zástupci dětí podíleli symbolickou finanční částkou na pokrytí nákladů na stravování. Toto opatření nejen, že podpoří smysluplné trávení prázdnin dětí, ale umožní rodičům chodit do práce a snad jim trochu ulevíme.

4. Příspěvek na nákup školních potřeb pro děti v našich školách

Dětem, které budou docházet do základních škol zřizovaných městským obvodem Ostrava-Jih, přispějeme na nákup školních pomůcek. Rodiče tak ušetří v průměru 1000 Kč na začátku školního roku. Opatření bude platné do odvolání. Základní školy se nemusí bát. Nesnížíme příspěvek základním školám. Požádáme asociální vládu Petra Fialy (SPOLU ODS) o dokrytí těchto prostředků a to ze zvýšeného výběru daní, které vláda získává díky zdražování.

5. Do roku 2026 snížíme nájemné neziskovým organizacím (zapsaným spolkům) a podnikatelům

Jsme v šoku z toho, že se neziskové organizace (spolky) a podnikatelé v našem obvodě nestihli v pocovidové době ani nadechnout a radnice začala rozesílat navýšení nájmů a dokonce některým spolkům určila nově platit nájem v obecních prostorách. Není možné, aby spolky musely rušit či omezovat svou činnost jenom proto, že radnice chce vybrat více peněz. Podnikatelé musí zvýšené nájemné promítnout do cen svých výrobků a služeb, a to zase dopadá na občany našeho obvodu zvýšením cen. Nenecháme spolky a podnikatelé padnout. Tuto lze řešit úsporou nákladů na provoz úřadu, kde ihned provedeme příslušná opatření a vzniklou úsporou vyřešíme i tento problém.

6. Taxi pro seniory už od 70 let

Věkovou hranici pro využívání oblíbeného Senior taxi snížíme na 70 let a rozšíříme počet vozů. Stále více se ukazuje, že o službu je zájem a naši senioři ji potřebují.

Zřídíme autobusovou linku za levnými nákupy do Polska

Daniel Jeřábek dodává, že prosazení tohoto balíčku bude mít hnutí NEZÁVISLÍ – TVOŘÍME JIH jako podmínku spolupráce při případném koaličním uspořádání. „Pomoc je navržená tak, aby nezatížila neúměrně rozpočet městského obvodu a pomohla co nejvíce lidem v našem městském obvodě. Víme, kde jsou finanční rezervy, které výdaje lze omezit a prostředky přesunout na financování aktuálně potřebných zvýšených nákladů, jejichž řešení je v této době prioritní. Nechceme dávat nikomu nic zadarmo a slibovat modré z nebe, ale kdo jiný by měl lidem pomoci než jejich starosta a zvolení zastupitelé?“

A kde na to chce vzít hnutí peníze?

„Provedeme audit energetické náročnosti veřejných budov. Tam, kde to bude možné, osadíme střechy solárními panely a zajistíme úspory energií. Zaměříme se na získávání finančních prostředků z města, kraje, státu a fondů EU. Nemusíme vše financovat jen z peněz našeho obvodu. Vždyť jsme třetina města Ostravy. A především provedeme audit nákladů na provoz úřadu, audit vícenákladů při veřejných zakázkách (už žádné předražené a chaotické opravy fontán, betonových ploch zvaných náměstí, Kotvy a předražených kuchyní ve školách). Zavedeme funkční a zodpovědný interní audit na úřadě, který nám spolehlivě odhalí chyby při hospodaření. Nebudeme protekčně opravovat chodníky k domům místostarostů, přestože jsou skoro nevyužité a nebyly v pasportu určeny jako prioritní k opravě. Nebudeme zřizovat nová nesmyslná místa na úřadě jen proto, aby byli uspokojeni jednotliví členové politických stran. Nemáme za sebou stranický aparát, nemáme za sebou miliony z hazardu a veřejných zakázek, nejsme straníci. Máme však chuť pracovat a bojovat za Ostravu-Jih. Jsme občané, kteří jdou do voleb jako nezávislí. Všechny ušetřené peníze, a peníze získané navíc, tak můžeme použít na pomoc občanům Ostravy-Jihu a rozvoj našeho krásného Jihu,“ jedním dechem dodává Daniel Jeřábek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…