„Ani nevím, zda jsem ještě členem ČSSD.“ Kandiduje jinde, odmítl Šabatovou. Řekl vše

06.09.2022 12:04 | Rozhovor

Pavel Jaroš byl v letech 2014 až 2018 místostarostou Prahy 13, nyní kandiduje za Prahu bez chaosu na post starosty. Jak se od té doby změnila radnice? „Obyvatelé naši MČ stárnou a je potřeba zahájit výstavbu Domu s pečovatelskou službou, začít stavět parkovací dům v okolí Lužin a Velké Ohrady. Rovněž dokončení Radlické spojky, která zlepší dopravu je v nedohlednu. Občané si mi stěžují na čistotu a zhoršení v oblasti údržby městské zeleně. Je tedy stále co zlepšovat,“ řekl pro Parlamentnílisty.cz Jaroš.

„Ani nevím, zda jsem ještě členem ČSSD.“ Kandiduje jinde, odmítl Šabatovou. Řekl vše
Foto: Archiv PJ
Popisek: Pavel Jaroš

Jste kandidátem na starostu Prahy 13 za koalici Praha 13 bez chaosu, zároveň jste členem ČSSD, jaké jsou Vaše volební ambice?
 
Koalice Praha 13 bez chaosu je uskupení kandidující do Zastupitelstva MČ Praha 13, které se skládá z Hnutí Zdraví, Sport, Prosperita, PŘÍSAHA – občanské sdružení Roberta Šlachty, Aliance pro budoucnost, České strany sociálnědemokratické, SNK – Evropští demokraté a Prahy bez chaosu. Účast ČSSD v této volební koalici byla schválena i Grémiem ČSSD. Jestli jsem členem ČSSD momentálně nevím, podle ústní informace, kterou jsem obdržel mi Grémium ČSSD pod vedením Michala Šmardy na svém zasedání 15.8.2022 měla ukončit členství a zbavit mě funkce předsedy pražské krajské organizace a i funkce předsedy Obvodního předsednictva Prahy 13.
 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Současně bylo ukončeno údajně členství asi dalším 80 pražským členům ČSSD. Údajně píši proto, jelikož písemně jsem nic neobdržel (asi nový styl „nové ČSSD“ Michala Šmardy). Vedení ČSSD se tak asi snaží se mě zbavit jako kritika nesmyslné kandidátky do ZHMP (ČSSD, Zelení, Hnutí Budoucnost a Hnutí Idealisté, celé v čela s lídrem Annou Šabatovou). Vedení ČSSD totiž odmítlo kandidátku schválenou pražským vedením a v rozporu s vnitrostranickou demokracií schválilo pro Prahu „zvláštní volební řád“ a dosadilo tuto kandidátku, složenou za ČSSD z lidí na předních místech, kteří nikdy nepůsobili ani v zastupitelstvech městských částí. V důsledku toho přibližně třetina pražských členů k 30.6.2022 nezaplatila členský příspěvek a z ČSSD odešla. Další ukončili členství i v průběhu července a srpna. Naše volební ambice jsou vrátit se do Zastupitelstva MČ Praha 13 a být součástí vedení po volbách. 
 
Na Praze 13 jste již by v letech 2014-2018 místostarostou, jak se od té doby podle Vás změnila radnice?
 
Ano, ve volebním období 2014 až 2018 jsem vykonával funkci místostarosty MČ Praha 13 s kompetencí pro životní prostředí, sociální záležitosti a dopravu. Podařilo se mi spolu s kolegy realizovat výstavbu Domova pro seniory, řešila se problematika dokončení výstavby Radlické radiály, realizovali jsme akce pro naše seniory, situace s parkováním i aktivní péče o životní prostředí. Bohužel po mém odchodu na základě setkání s občany naší MČ vše ustrnulo. Senioři si mi stěžují, že se již pro ně nepořádají akce či jen naprosté minimum ( v době mého působení jsem organizoval výlety na hrady a zámky, koncerty dechové hudby k tanci i poslechu, vstupenky do kin a divadel atd.). Obyvatelé naši MČ stárnou a je potřeba zahájit výstavbu Domu s pečovatelskou službou, začít stavět parkovací dům v okolí Lužin a Velké Ohrady. Rovněž dokončení Radlické spojky, která zlepší dopravu je v nedohlednu. Občané si mi stěžují na čistotu a zhoršení v oblasti údržby městské zeleně. Je tedy stále co zlepšovat.
 
Energetická krize dělá vrásky na čele nejen domácnostem a firmám, ale také mnoha radnicím, které shání dodavatele energií pro příští rok. Jak je na tom podle Vás Praha 13?
 
Co se týká energií, tak v této oblasti s tím radnice městských částí moc nesvedou. To je spíše úkol pro vedení hlavního města Prahy, které vlastní Pražskou plynárenskou, a.s. a spoluvlastní Pražskou energetiku, a.s. Proto kandiduji i na kandidátce Prahy bez chaosu na třetím místě, abych mohl přispět k řešení této energetické krize.
 
 
Předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyvolala rozruch prohlášením, že by lidé měli „zbytečně neklimatizovat, zbytečně nevytápět a holt si vzít další svetr“. Co si o jejím výrokům myslíte?
 
Vyjádření paní předsedkyně Pekarové považuji za hloupé a jako vrchol arogance. Svými výroky se stala komickou figurou ve WhatsAppových komunikacích a mailech. Myslím, že ČR „dlouho neměla tolik zesměšňovaného politika lidovou tvořivostí“ jako je dnes paní Pekarová.
 
Kam až můžou vysoké ceny energií dojít? A je podle Vás pomoc občanům od vlády adekvátní?
 
Podle prognóz ekonomů a lidí z oblasti energetiky se mohou ceny energií údajně až ztrojnásobit. Podle mě zatím žádná reálná pomoc občanům ze strany vlády ČR neexistuje. Ministři nás pouze zásobují nicneříkající frázemi a přísliby, že vše bude. Podle mě se o žádné reálné pomoci nedá mluvit a občané žijí ve strachu z budoucnosti. Rady paní Pekarové o jednom či dvou svetrech oprávněně vyvolávají střídavě gejzíry smíchu či naštvanosti.
 
Vláda ujišťuje, že „podzim zvládneme“, že máme plné zásobníky na plyn a uzavřené dohody, a že opatření nastanou pouze v případě nečekané krize. Věříte vládnímu ujišťování, že vše je zabezpečeno?
 
Vládním slibům absolutně nevěřím. Než řešení energetické krize mi připadá, že se vláda více věnuje ukrajinské krizi, virtuální realitě českého předsednictví EU či nákupům zbrojní techniky od stíhaček přes bojová vozidla pěchoty a další techniku. Od vládních představitelů pak slyšíme fráze, jak je třeba šetřit a že na nic nejsou peníze.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…