V Praze to zavání změnou. Piráti jsou na tom zle

24.08.2022 12:05

Komunální volby jsou tu za čtyři týdny a agentura SANEP přišla s volebními modely v pěti největších městech ČR. Zatímco v Praze to vypadá na zásadní změny, v Ostravě nebo Liberci je vše při starém.

V Praze to zavání změnou. Piráti jsou na tom zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija a Bohuslav Svoboda

Hlavní město má statut samostatného kraje, ale volí se v něm ve volbách komunálních. A nejen do „velkého“ magistrátu, ale i do zastupitelstev jednotlivých obvodů. Na metropolitní radnici poslední čtyři roky sedí Pirát Zdeněk Hřib a jeho primátorování v koalici s hnutím Jana Čižinského Praha sobě a sestavou v klepetech odvedeného Petra Hlubučka Spojené síly pro Prahu, považují mnozí za nezapomenutelný zážitek.

To se projevuje i v předvolebních odhadech. Piráti by získali pouhých 11,7 procenta hlasů a až čtvrté místo. Praha Sobě těsně před nimi s 14,9 procenta.

Volebnímu modelu dominuje kandidátka SPOLU, která tak jako na celostátní úrovni spojuje ODS (doposud opoziční), TOP 09 (ta naopak byla součástí Hřibovy koalice) i lidovce. Získala by 26,9 procenta a odskočila všem.

Všechna data ZDE

Na druhém místě je s 15,8 procenta hnutí ANO. Dohoda dosavadní magistrátní opozice by tedy dala dohromady jasnou většinu.

Těsně pod pětiprocentní hranicí je společná kandidátka SPD, Trikolora a PES, ještě níže pak SOLIDARITA (ČSSD a Zelení) a samostatně kandidující STAN.

I v Brně jsou na prvních dvou místech pravicová kandidátka na vládním půdorysu a hnutí ANO. Na lístku SPOLEČNĚ, který by vyhrál s 24,8 procenta, doplňuje ODS pouze TOP 09, lidovci zde šli do koalice se STAN.

Druhé ANO by získalo 21,7 procenta hlasů, třetí Piráti pak 8,9. Těsně nad pětiprocentní hranicí následují výše zmínění lidovci se starosty, a dále ČSSD s uskupením Vaši starostové a nakonec SPD dohromady s Trikolorou. Zelení se Žít Brno by do zastupitelstva neprošli.

Primátorka Martina Vaňková tedy má matematické možnosti, jak se ve své kanceláři udržet.

V Ostravě s přehledem vede ANO, které zde již dvě volební období má primátora Macuru a i nyní by získalo 30,2 procenta. Druhé SPOLU má velký odstup a těsně je následováno kandidátkou Ostravák.

Na ikonickou ostravskou radnici by pronikla ještě SPD, Piráti, Starostové pro Ostravu, a kandidátka s lákavým názvem ČSSD A LEČO.

V Plzni v posledních letech dokázala tradičně dominující ODS úspěšně stíhat hnutí ANO a letos to podle průzkumu vypadá na remízu, i když stranu primátora Šindeláře doplnila tradiční garnitura SPOLU. Ta by získala 26,9 procenta, hnutí ANO průzkumníci odhadují o zanedbatelnou desetinu méně.

Pětici uzavírá Liberec, kde podle všeho směřuje k obhajobě regionálně populární hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Spolek mající v Liberci primátora, hejtmana i senátora by si i letos připsal 27,1 procenta.

Druhé ANO následuje s 19,7. A na třetím místě s 15,9 seskupení LOL, Liberec otevřený lidem. V něm se spojují místně dobře známé tváře libereckých Zelených a protikorupčních aktivistů v čele s bývalou reprezentantkou v běhu na lyžích Zuzanou Kocumovou.

Čtvrtá by byla ODS, tentokrát doplněna regionálním hnutím Sportovci a do zastupitelstva by prošli i Piráti a SPD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …