Johnová (Praha sobě): Praha posiluje programy na podporu přechodů dospívajících z ústavní a pěstounské péče

06.09.2022 22:13

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila dvě memoranda na podporu dětí vyrůstajících v ústavní péči a mladých lidí opouštějících ústavní a pěstounskou péči.

Johnová (Praha sobě): Praha posiluje programy na podporu přechodů dospívajících z ústavní a pěstounské péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Cílem prvního memoranda je přibližovat péči o děti v hlavním městě běžnému životu skrze systémovou podporu rozvoje preventivní a komunitní péče. Druhé memorandum řeší a pomáhá předcházet bezdomovectví mladých lidí, kteří ústavní a pěstounskou péči opouštějí, nebo ji již opustili. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Hlavní město Praha zřizuje tři dětské domovy a snaží se o jejich postupnou proměnu tak, aby se péče v nich co nejvíce podobala péči v rodině. Podobu dalších služeb na svém území, jako jsou diagnostická a výchovná zařízení či střediska výchovné péče, bohužel nemůže ovlivňovat přímo, protože tyto organizace zřizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Z toho důvodu se hlavní město Praha rozhodlo nabídnout ministerstvu školství podporu a umožnit tak rychlejší přibližování péče o pražské děti v těchto službách blíže komunitě. Memorandum, které v pondělí schválili pražští radní nastavuje této spolupráci celkový rámec.

„Pražská zkušenost s transformací dětského domova Charlotty Masarykové ukázala, že péče o děti v menších skupinách a v bytech v běžném prostředí je nejen možná, ale i prospěšná. V rámci spolupráce poskytneme ministerstvu školství prostory, kam se provoz ústavních zařízení bude moci přesunout a zajistit tak vhodnější péči. Vedle toho myslíme také na prevenci, a proto nabídneme nové prostory na provoz středisek výchovné péče. Naše spolupráce má za cíl snížit počet pražských dětí odebíraných z rodin a dětí, které vyrůstají v ústavním prostředí,“ řekla Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

„Spolupráce hlavního města s ministerstvem školství přinese cílenou podporu pro pražské děti. Proto podpis memoranda vítám. Ministerstvo dodá vzdělávací know-how, my zase vytipujeme vhodné objekty, protože máme detailní přehled o tom, jak lze kterou budovu využít, a která je pro daný účel ideální,“ připojil Jan Chabr, radní pro oblast majetku.

Memorandum o spolupráci s ministerstvem je součástí širších snah hlavního města o proměnu péče o ohrožené děti na území Prahy, jako bylo například v květnu 2022 schválené memorandum o spolupráci s Nadací J&T při přípravě strategie rozvoje systému podpory ohrožených dětí a jejich rodin na území hlavního města do roku 2030. Sem patří také posílení spolupráce s organizací Letní dům, jíž se týká druhé schválené memorandum. Praha usiluje o zlepšení příležitostí také pro ty, kdo náhradní péči opouštějí a potřebují při přechodu do samostatného života podporu či doprovázení. Letní dům takto podporuje kolem 20 mladých lidí ve věku do 26 let z této cílové skupiny, dvě třetiny z nich jsou již mimo ústavní péči. Hlavním problémem většiny z nich je, že nemají stálý domov, nebo jim ztráta domova hrozí. Hlavní město se jejich situaci dosud systematicky nevěnovalo především kvůli nedostatku dat a informací. V rámci právě schválené spolupráce Praha poskytne Letnímu domu deset bytů. Další formou pomoci je pak zejména příspěvek Sociálního nadačního fondu hl. m. Prahy přímo na řešení situace ohrožených dětí a mladých dospělých.

„Pro Letní dům je ctí, že se stal odborným partnerem Magistrátu hlavního města Prahy při řešení problematiky bezdomovectví mladých lidí, kteří opustili či opouští ústavní a pěstounskou péči. Do partnerství s Prahou přinášíme know-how neziskové organizace, která již 25 let systematicky připravuje děti a mladé dospělé z ústavní péče na samostatný život. Věřím, že se naše spolupráce ukáže jako přínosná a že do budoucna dojde k jejímu prohloubení," uvedl Jiří Strejček, ředitel Letního domu.

„Letní dům jako jediný v Praze systematicky připravuje děti a mladé lidi z ústavů a pěstounské péče na samostatný život. Bez bydlení ale ani sebelepší příprava nemusí mladé lidi zachránit před životem na ulici. Od organizace Naděje, se kterou jsme navázali spolupráci v srpnu tohoto roku, víme, že polovina z 200 mladých lidí z ulice má zkušenost s ústavní péčí. Od spolupráce s Letním domem si slibujeme, že se na pražské ulice mladí lidé z ústavů a pěstounské péče ani nedostanou,“ řekla radní Milena Johnová.

„Chceme, aby mladí lidé po zbytek života co možná nejméně trpěli tím, že nevyrůstali ve funkčních rodinách. Proto postupně směřujeme k tomu, aby se ústavní výchova dětí co nejvíce přiblížila přirozenému prostředí tak, aby přechod mladých dospělých do dospělosti z těchto zařízení byl co nejhladší. Zároveň podnikáme kroky k tomu, aby co možná nejméně mladých dospělých skončilo na ulici, přičemž víme, že klíčovým nástrojem v této oblasti je zajištění bydlení s podporou sociálních pracovníků,“ dodal Adam Zábranský, radní pro bydlení a transparentnost.

Situaci mladých lidí bez domova na území hlavního města Prahy by měly reflektovat také nově vznikající strategické dokumenty, zejména Koncepce podpory mladých lidí opouštějící náhradní péči a Strategie prevence, snižování negativních dopadů a ukončování bezdomovectví v hlavním městě Praze do roku 2030.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě