KSČM požaduje dostupné bydlení pro každého

04.09.2021 6:32 | Tisková zpráva

Už více než 30 let neexistuje vládní bytová politika, a proto nemají dnes už ani lidé s mírně nadprůměrnými příjmy šanci na trvalé a přijatelné bydlení. Za celou situací stojí malá výstavba, a tedy nedostatek domů a bytů a od něj se odvíjející enormní ceny, což se promítá i do ceny nájemního bydlení.

KSČM požaduje dostupné bydlení pro každého
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Doba levných hypoték již skončila a nyní obvykle požadovaná výše vlastních prostředků je činí pro velkou část zájemců reálně nedostupné. Navíc podle odhadů by se měly do konce roku úrokové sazby hypoték dále zvýšit až o půl procentního bodu. Jejich růst ovlivní hlavně úrokové sazby, které Česká národní banka posouvá vzhůru. Přitom je dále nutné vzít v potaz i trvale rostoucí ceny služeb, vody a energií.

KSČM se nikdy nespokojila s tím, že na podporu bydlení jsou jen bankovní produkty a dlouhodobě prosazuje, aby tato situace byla řešena skutečnou podporou výstavby bytů obecních a družstevních, na principu neziskovosti. Doplňující řešení je také omezení možnosti spekulací s bytovým fondem. KSČM trvá na vytvoření podmínek pro výstavbu nejméně čtyřiceti tisíc bytů ročně v aktivně podporované obecní výstavbě a prostřednictvím družstevní výstavby a družstevního vlastnictví, včetně regulovaného nájemného. Stát může tuto výstavbu podpořit vybudováním potřebné infrastruktury a garancí úvěrů.

KSČM nevidí důvod pro zdražování cen za energii, vodu, svoz odpadů a dalších služeb spojených s bydlením bez toho, aby bylo ekonomicky odůvodněno cenou vstupů a aby se touto cestou poskytovatelé a distributoři snažili kompenzovat své náklady způsobené snahou občanů ušetřit snížením vlastní spotřeby. Jde o program, který funguje všude ve světě a je řešením i pro naši Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.