Konečná (KSČM): Dost okrádání českých občanů

31.08.2021 4:31 | Komentář

Jeden z rozsudků Pražského soudu by neměl uniknout pozornosti: dal totiž konečně za pravdu lidem, kteří dlouhodobě bojují proti krátkodobému pronajímání bytů turistům. Je to totiž jeden z faktorů přispívajících k bytové krizi – zejména ve velkých městech. Soud teď řekl jasně: Airbnb a podobné služby jsou podnikatelská činnost jako každá jiná, a když tak někdo podniká, tak by měl také zaplatit normální daně.

Konečná (KSČM): Dost okrádání českých občanů
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Není na tom nic nepochopitelného. Spíše mě zaráží, že tuto otázku musí řešit soud a ne odpovědní politici. Vždyť kritiky ze strany veřejnosti přinesla média v předkoronavirových letech obrovské množství. A není se čemu divit. Jedná se o opravdu velký byznys, v němž se ročně točí miliardy korun. Podle odhadu statistického úřadu se jenom v Praze takto pronajímalo více než 11 tisíc (!) bytů, v nichž se za rok 2018 ubytovalo 1,16 milionu zahraničních turistů. Jen ve zmiňovaném hlavním městě je to byznys v objemu více než 3 miliardy korun.

To už není drobný přivýdělek, který může pomoci rodinnému rozpočtu, ale celé podnikatelské odvětví, jenž se na rozdíl od jiných služeb dosud zcela vyhýbalo placení daní (mimochodem v Praze by to znamenalo téměř půl miliardy korun na daních). Přitom negativních dopadů má zrovna tento způsob podnikání více než dost. Od výrazného zhoršení kvality života lidí žijících v místech s vysokou koncentrací těchto krátkodobých pronájmů, přes růst nájmů a vylidňování center měst, ze kterých se stává jeden velký hotel, až po masy turistů dalece přesahující kapacity měst.

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

Bydlet vedle bytu, který se pronajímá turistům, je mnohdy za trest. Je potřeba proto nastavit jasná pravidla, co je pronajímání bytu a co už hoteliérství načerno. Turisté mají bydlet v takových ubytovacích zařízeních, která jsou k tomu určená a splňují všechny normy.

Stejně tak dlouhodobý nedostatek kvalitního bydlení vyžaduje komplexní řešení. Jedním z takových opatření je zabránit dalším spekulacím s byty a skupováním bytů, které jsou pořizovány s úmyslem využití k tomuto „podnikání“.

A neodpustím si na závěr jednu poznámku: Naše pravicové strany velmi rády řeší porušování lidských práv po celém světě. Jejich představitelé by klidně obletěli půlku planety, aby takové porušování našli a na země, které to podle nich dělají, uvalili drakonické sankce. Nebo tam poslali rovnou vojáky. Když ale přijde na pořad právo na důstojné a stabilní bydlení, najednou jako kdyby se stali slepí a hluší. Oni totiž raději řeší celý svět, než aby se podívali na problémy vlastního státu.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce