Kaslová (TOP 09): Chtějí ženy na mateřské do práce?

23.05.2011 4:30

Být na rodičovské dovolené je na českém pracovním trhu vnímáno téměř jako stigma.

Kaslová (TOP 09): Chtějí ženy na mateřské do práce?

Zaměstnanost žen na „mateřské" je u nás extrémně nízká a jako její základní překážka se jeví nedostatečná nabídka flexibilních pracovních úvazků. Česká republika působí v tomto světle jako poměrně zkostnatělá. Jednak u nás tradičně převažuje nepružná a plná pracovní doba a zkrácené úvazky využívá až čtyřikrát méně lidí než jinde v Evropě. Jednak stát ženám umožňuje až čtyřletou mateřskou dovolenou, přitom delší má z evropských států pouze Slovensko. To je sice velký sociální luxus, který leckterá matka přivítá, avšak zároveň luxus, který ji na příliš dlouhou dobu odpoutává od profesního prostředí. Silně problematickou oblastí, jež má nesporný vliv na obě naznačené roviny, je i dlouhodobě nedostatečná nabídka péče o děti.

Řešení je proto nutné primárně hledat v podpoře alternativní péče, ať už v podobě firemních školek, mateřských a rodinných center nebo institutu sousedského hlídaní. Ty ženám poskytnou možnost alespoň částečného přenesení péče, jež bude motivací k zapojení se do pracovního procesu. Samotní zaměstnavatelé by měli být zároveň motivováni k poskytování služeb péče o děti, a to například cestou daňové uznatelnosti nákladů na tuto službu vynaložených. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje vedle popsaných opatření v rámci novely zákona o státní sociální podpoře rovněž formu podpory rodičům, pro které jsou služby péče o dítě příliš drahé. Jde konkrétně o zavedení nároku na rodičovský příspěvek i po dobu, kdy je dítě starší dvou let ve školce či jiném zařízení. V rámci větší flexibility se zároveň zavádí jednotné konto 46 hodin měsíčně pro umístění dítěte mladšího dvou let v takovém zařízení, jež nahrazuje předchozí úpravu, kdy konto tvořilo fixně pět dní.

Zaměstnávání žen na mateřské dovolené není okrajovou problematikou, a proto vítám, že se stává jednou z priorit naší vlády.

Jana Kaslová
poslankyně (v současné době na mateřské dovolené)

Více:
Lepší je vyšší mateřská než porodné, připouští Drábek

##PROFIL 2277##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…