Klaus (Trikolóra): Máme také tady spoustu populismu, jeden z nich se týká penzistů

15.09.2020 17:54

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2020 k aktuálnímu vývoji epidemie COVID-19

Klaus (Trikolóra): Máme také tady spoustu populismu, jeden z nich se týká penzistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Dobrý den, dámy a pánové.

Sešli jsme se k předvolebnímu zasedání Sněmovny. Venku vrcholí babí léto, je přes třicet stupňů, ministr zdravotnictví se schoval do chytré karantény a my jednáme o programu schůze.

Já bych vás chtěl požádat o zařazení bodu, je to číslo 243, sněmovní tisk 754, který se týká penzí.

Odůvodnění. Nejdříve všeobecné. Já samozřejmě nemám takový věk, abych vám tady kázal, ale často tady vidím, že hlasujete pro věci, se kterými sami nesouhlasíte. Máme tady spoustu evropských směrnic, zbraňovou, GDPR. S vámi to v těch lavicích šije, ale nakonec z nějakého důvodu hlasujete jinak, než chcete.

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Máme také tady spoustu populismu. Jeden z nich se týká našich penzistů. Je před volbami, čili někdo navrhuje dát každému tři roušky, někdo navrhuje šest, jak jsem viděl v televizi, a podle mě, já mám takový sen, aby Sněmovna jednala koncepčně a řešila věci systémově. My si myslíme jako Trikolóra, že naši důchodci si zaslouží více než jednorázový milodar před volbami, a proto jsme již asi před půlrokem navrhli zákon, to je ten, který navrhuji zařadit. Výhoda tohoto zákona je, že je to věc dlouhodobá a koncepční, je to skutečná podpora důchodců, a druhá výhoda je, že podporuje mezigenerační solidaritu rodiny.

Vy stejně dobře jako já víte, že státní finance jsou v krachu, čili je to otázka roku dvou, a nic moc lepšího než mezigenerační solidaritu tady v té republice mít nebudeme. A my jsme navrhli to, aby každý člověk, který pracuje, mohl jedno procento ze své hrubé mzdy namísto státu poslat své mamince, tatínkovi, babičce nebo dědovi. Je to snížení daní, protože daně z práce jsou v České republice jedny z nejvyšších na světě, je to podpora důchodů a je to krok správným směrem. Takže já vás žádám, abychom tento bod, který jsem teď tady zmínil, zařadili dnes po projednání toho odškodnění obětí roku 1969.

Děkuji vám všem za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…