Konečná (KSČM): Ministr Síkela na nákupech

04.10.2023 4:31 | Komentář

Ministr Síkela poslední týdny připomíná slečnu s neomezenou zlatou kreditní kartou v nějakém módním butiku. Ovšem my jsme v situaci, že vlastník kreditní karty seká jeden dluh za druhým a omezuje zvyšování důchodů, aby splácel další dluhy.

Konečná (KSČM): Ministr Síkela na nákupech
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Ministr během měsíce stačil nakázat společnosti ČEPS koupit společnost Gas Storage vlastnící zásobníky na zemní plyn za 8,8 mld. Kč a NET4GAS vlastnící přepravní soustavu na zemní plyn za 5 mld. Kč. Ačkoliv jsem zastánkyní toho, že má důležité energetické firmy vlastnit stát, v tomto případě nákupy budí velké pochyby.

Nejdříve k firmě Gas Storage. Jistěže zásobníky zemního plynu jsou pro Českou republiku důležité, zvláště poté co jsme se odřízli od dodávek zemního plynu z Ruska. Ovšem česká legislativa provozování těchto zásobníků velmi striktně reguluje, vlastník zásobníků je něco jako skladník, který podle státem stanovených pravidel ukládá zemní plyn obchodníků se zemním plynem.

Dokonce když si obchodník rezervuje kapacitu a nenaplní ji, vlastník zásobníku ji nabídne ostatním obchodníkům a finance za rezervace propadnou. V případě krize může stát zásoby zemního plynu zabavit pro české zákazníky. Z toho jasně plyne, že i bez vlastnictví zásobníků má stát dostatek nástrojů, jak prosadit svou politiku vůči vlastníkům zásobníků se zemním plynem.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Mnohem křiklavější je nákup společnosti NET4GAS. Privatizace trubek ještě Zemanovou vládou byla chyba, ale proč kupovat společnost v okamžik, kdy přišla o hlavní zdroj svých příjmů, tedy přepravu ruského zemního plynu? Je známou skutečností, že vlastníci NET4GAS si v minulosti vypláceli štědré dividendy a společnost silně zadlužili. Závazky společnosti jsou tedy ve výši 33 miliard Kč! To musíme připočíst k 5mld Kč, které ČEPS zaplatí za samotnou společnost.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Přitom trubky ze země nikdo nevytrhá a pravidla pro přepravu zemního plynu jsou opět velmi striktně regulované, stejně jako poplatky za přepravu. Čili koupit společnost i za korunu by bylo drahé. Nyní tedy stát bude společnost vlastnit i rozhodovat o poplatcích za přepravu zemního plynu (i když Energetický regulační úřad je nezávislý, tak přeci jen asi přání státu nebude chtít nevyhovět).

Kdyby společnost vlastnila německá pojišťovna Allianz a penzijní fond Borealis, musely by banky vyjednávat o změně podmínek splácení úvěrů, případně poslat firmu do konkurzu, kde by si ji stát mohl koupit zcela jistě za lepších podmínek. Takto se dostává do situace, že bude muset splácet úvěry z výnosů NET4GAS, a to nepůjde jinak než zvýšením poplatků za přepravu, kterou zaplatí, jak jinak, čeští občané a firmy.

Ale proč to ministr Síkela dělá, když nákup je z hlediska energetické bezpečnosti marginální? Odpověď je možná v tom, co obě společnosti spojuje, a to je, že vlastníci firem jsou z výrazné části z Německa. A ministr Síkela se netají svým dobrými vztahy s německými bankéři… Vkrádá se tedy otázka: Není to jen malá domů pro německé kámoše z bankovních kruhů na úkor českých občanů?

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL