Konzervativní strana: Průzkumy ztratí magickou moc

16.03.2018 6:38

Konzervativní strana zcela souhlasí s návrhem čtrnácti senátorů na jednokolovou volbu do Senátu podle tzv. australského systému.

Konzervativní strana: Průzkumy ztratí magickou moc
Foto: konzervativnistrana.cz
Popisek: Konzervativní strana - logo

Podle tzv. australského systému volič kandidáty seřadí podle toho, jak je preferuje, a hlasy pro neúspěšné kandidáty nepropadnou, ale jsou přerozděleny podle toho, v jakém pořadí volič kandidáty seřadil. Žádný hlas tak nemusí propadnout a volič není nucen volit tzv. nejmenší zlo, ale může bez obav (z propadnutí hlasu) volit toho kandidáta, kterého skutečně považuje za nejlepšího.

Konzervativní strana připomíná, že již řadu let navrhuje použít stejný princip pro volby do Poslanecké sněmovny (viz odkazy dole), kdy by volič takto seřadil kandidující politické strany. Pravidelně tento návrh nabízíme pozornosti poslanců, senátorů i vedení parlamentních politických stran – naposledy jsme tak učinili po zatím posledních volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, e-mailem 11. prosince 2017.

Zavedením tohoto způsobu volby by předvolební průzkumy ztratily svoji magickou moc sebenaplňujících se proroctví a v politické soutěži by začaly hrát o něco větší roli programy a o něco menší roli marketing. Takový posun je nepochybně více než žádoucí.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík
předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…