Kordová Marvanová: Primátor Svoboda porušil zákon

29.10.2023 12:06 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ukončení diskuse k veřejné zakázce na stavbu metra D při jednání pražského zastupitelstva

Kordová Marvanová: Primátor Svoboda porušil zákon
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Pozitivně jsem kvitovala, že se na zastupitelstvu Praha.eu bude projednávat důležitý bod, týkající se pochybností ohledně zakázky na II. etapu metra D. A jak to projednávání dopadlo? Při řízení zastupitelstva Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy porušil zákon! Ukončil diskusi o zakázce na metro D a neumožnil mi jako senátorce k tomu vystoupit, přestože jsem byla půl hodiny před tím řádně přihlášená.

Podle § 60 odstavec 5 zákona o hl. m. Praze požádá-li na zasedání zastupitelstva o slovo člen vlády, senátor nebo poslanec, musí mu být uděleno! Považuji to za zásadní omezování demokratické diskuse. Kvůli tomuto jednání primátora jsem nemohla na zastupitelstvu přednést své pochybnosti ohledně zakázky v hodnotě 30 miliard korun. Jen ve stručnosti je tedy uvádím na Facebooku:

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17102 lidí

  • Pochybnosti nevznáší jen vyloučený účastník řízení, ale také protikorupční organizace Transparency International, která konkrétně uvedla: "Podle dostupných informací nebyly důvody pro vyloučení levnější nabídky tak závažného charakteru, aby se nedaly napravit v dalším průběhu zakázky, a rozhodně neměly hodnotu přes dvě miliardy korun." Pochybnosti o transparentnosti výběrového řízení ve veřejnoprávní ČT vyjádřili i zástupci Rekonstrukce státu.
  • Byla vybrána nabídka o 2,2 miliardy dražší a uchazeč s levnější nabídkou byl vyloučen. Argumenty pro vyloučení nepůsobí přesvědčivě a vyloučení podstatně nižší nabídky po pouhém jednom vyzvání k objasnění je nestandardní. V minulé soutěži byly výzvy opakovány 7x, než bylo rozhodnuto.
  • Byla vybrána firma, která je součástí koncernu s pravomocně trestně odsouzenými firmami za korupci v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek.
  • Pochybnosti vzbuzuje i složení hodnotící komise, jejímž členem je podle publikovaných policejních odposlechů i člověk, spojený s aktéry kauzy Dozimetr.

Všechno toto je alarmující a považuji za selhání zastupitelstva, že neumožnilo schválit usnesení, aby byl bezodkladně vypracován odborný posudek ve spolupráci s protikorupčními organizacemi dříve, než bude podepsaná smlouva. Audity ex post by totiž už byly zbytečné a Prahu by to stálo o dvě miliardy korun navíc!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

13:04 Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…