Mádlová (ANO): Krytí pro ty jejich asociální škrty

30.05.2024 12:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.

Mádlová (ANO): Krytí pro ty jejich asociální škrty
Foto: plzeň.cz
Popisek: Ivana Mádlová

ODMÍTÁM VLÁDNÍ DŮCHODOVOU „REFORMU“

Nemohu podpořit Jurečkovu důchodovou reformu, protože jemu a vládě jde opět jen o to zahojit se na důchodcích současných i budoucích. Nejen, že už loni zpomalili růst důchodů a zkomplikovali odchod do předčasného důchodů, ale nyní se snaží z naší země udělat ostrov pracujících starců, jak správně řekla Alena Schillerová. Je pro mně nepřijatelné, aby se lidé dozvídali svůj věk odchodu do důchodu až v 50 letech. Lidé, kterým je dnes 25 let, půjdou do důchodu v 70 letech. To považuji za poměrně drastické zvyšování věku. Vždyť i odborníci vládě doporučují, aby věk odchodu do penze prodlužovala pomaleji, například o jeden měsíc pro každý ročník.

Patříme mezi nejvyspělejší země světa, je u nás vysoká životní úroveň, žijeme v poměrně bezpečném prostředí, ale od vlády ODS pravidelně už od roku 2010 slýcháme, že důchodový systém je před kolapsem. Využívají tuhle frázi jako krytí pro ty svoje asociální škrty. Podíl důchodů na celkových výdajích ve vztahu k HDP přitom nedosahuje ani evropského průměru. Vládní výpočty věku odchodu do důchodu navíc ani nekopírují jimi tolik zmiňovaný průměrný věk dožití. Otázkou navíc nesmí být jen délka života, ale i jeho kvalita. No a na kvalitní život ve stáří se vláda zřejmě rozhodla rezignovat.

Vládní důchodová reforma, která žádnou reformou není, je ostuda současné vlády a nebezpečí pro tuto zemí a její sociální smír.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.