Koudelka (Trikolora): Vousáči pozor! Výrobce tvrdí, že respirátor nosit nemáte

14.05.2022 17:14

Ministerstvo zdravotnictví ignorovalo upozornění výrobce respirátorů.

Koudelka (Trikolora): Vousáči pozor! Výrobce tvrdí, že respirátor nosit nemáte
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Málo kdo čte návody k jednoduchým věcem a tedy i k respirátorům. Člověk je vezme a intuitivně užije v rámci obecné lidské rozumnosti. Prof. Jan Pirk je jeden z mála, který si návod přečetl a upozornil mne, že respirátory nemají nosit vousáči, za což mu děkuji.

Přečetl jsem si návod na použití respirátoru GPP2 od výrobce z Karlových Varů. A skutečně v rámci části UPOZORNĚNÍ je věta: Nepoužívejte, máte-li vousy nebo jakékoliv jiné ochlupení obličeje, které by mohlo zamezit těsnému přilnutí mezi obličejem a ochranným prostředkem.

To, že nečtou návody běžní lidé, je jejich věcí. Něco jiného je, neřídí-li se návodem držitelé moci, kteří určité výrobky vnucují lidem proti jejich vůli. Ministerstvo zdravotnictví ve svých mimořádných opatřeních nařídilo nošení respirátorů i vousáčům a na toto upozornění výrobce nereagovalo. Buď proto, že na ministerstvu nikdo návod nečetl, nebo jej četli a vykašlali se na to. Ovšem vnucování ochranných a zdravotních pomůcek lidem v rozporu s pokyny výrobce je porušení povinnosti dobré správy ministerstvem. Ministerstvo nereagovalo na tuto skutečnost výjimkou pro vousaté, ale ani se k této skutečnosti nevyjádřilo v odůvodnění opatření.

Vousáči, pokud jste dostali pokutu za nenošení respirátoru, kterou jste ještě nezaplatili, braňte se, že jste postupovali podle pokynů výrobce, tedy podle návodu.

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…