Kovářová (STAN): Připomíná mi to heslo nechci slevu zadarmo

08.07.2020 14:01

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 8. července 2020 k návrhu zákona na zrušení zákonného opatření o dani z nabytí nemovitých věcí

Kovářová (STAN): Připomíná mi to heslo nechci slevu zadarmo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová živě

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte, abych i já za klub Starostů a nezávislých řekla stanovisko k tomuto návrhu.

Musím říci, že rozhodně vítáme to, že dojde ke zrušení daně z nabytí nemovitosti. Vítáme to, i když opět je tam taková trochu pachuť, a to z toho důvodu, že k tomuto zrušení mohlo dojít už dříve. Opoziční strany napříč opozičním spektrem navrhovaly několikrát právě zrušení daně z nabytí nemovitosti. Tehdy a dnes paní ministryně na dotaz, proč nepodporuje tyto návrhy, odpovídala, že se musí chovat rozpočtově odpovědně. A já se tedy ptám, jestliže nyní přichází s návrhem - a z toho mi to tedy vyplývá - na zrušení daně z nabytí nemovitosti, tak tedy se začala chovat rozpočtově neodpovědně? Toliko na okraj.

Také se dost často používají argumenty, že tento návrh zlevní bydlení. Ano, částečně. Na druhou stranu roste-li poptávka po bydlení po bytech, po domech, po pozemcích, tak samozřejmě rostou také ceny. A řešením - několikrát to tady zaznělo a my to říkáme od počátku - je podpora nájemního bydlení. Tím rozšíříte nabídku a můžete poptávku uspokojit. Ale samozřejmě v tomto případě je potřeba, aby stát spolupracoval s obcemi a městy.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí

Zrušení daně z nabytí nemovitosti mi však připomíná slevu a pod heslem - nechci slevu zadarmo. Na jedné straně zrušíte daň, na druhé straně zrušíte odpisy úroků z úvěrů. A to v době, kdy rodiny dost často mají hypotéku, mají děti, ty odpočty jsou poměrně vysoké, úroky jsou vysoké a rozhodně v těch prvních několika letech nebo deseti, patnácti letech by jim to rozhodně pomohlo k tomu, aby dokázaly hypotéky splácet.

Dovolte, abych reagovala na kolegu Dolínka. Kolega Dolínek, prostřednictvím pana předsedajícího, zde jaksi opovržlivě říkal, že odpočty úroků z úvěru se pomáhá střední třídě. A já se ptám - no a proč ne? Právě střední třída si pořizuje vlastní bydlení, stará se o děti, má vysokou daňovou zátěž atd. atd. Tak proč střední třídě nepomoci? Těm slabším naopak může pomoci stát a může pomoci to, že bude dostupné nájemní bydlení, ale samozřejmě za pomoci státu.

Nyní stojíme při hlasování trochu na scestí. Zásadním způsobem nesouhlasíme s tím, že budou zrušeny odpisy úroků z úvěrů. Na druhou stranu zásadně souhlasíme se zrušením daně z nabytí nemovitosti. Proto tedy říkám, že tento návrh podpoříme, ovšem s tím, že zásadně nesouhlasíme právě s tím zrušením odpisů úroků z úvěrů. A budeme pevně věřit, že Senát takovýto pozměňovací návrh, který tady dnes leží, leží jich tady několik, který ponechá právě ty odpisy, schválí a vrátí nám to do Sněmovny. A budu pevně doufat, že některé koaliční strany si rozmyslí to, zda by nepodpořily právě takovýto pozměňovací návrh.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.