Kučera (TOP 09): Kdo tady lže, je naprosto jasné

29.03.2022 15:45

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Kučera (TOP 09): Kdo tady lže, je naprosto jasné
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji, paní předsedající, za slovo.

Já bych jenom krátce zareagoval. Protože nejsou možné faktické poznámky, tak bych krátce zareagoval na svého předřečníka pana předsedu Cogana. Já si myslím, pane předsedo, kdo zná trošku déle předsedu Tomia Okamuru i předsedu Úsvitu přímé demokracie, tak ten se nemůže ničemu divit. Ten se nemůže ničemu divit. My ty jeho lži tady posloucháme už dlouhodobě.

A samozřejmě od začátku volebního období to nabralo na své intenzitě. To, že pan předseda Okamura se nestal místopředsedou Sněmovny, že musel opustit tu svoji luxusní kancelář, že se musel vzdát toho auta s řidičem, tak to samozřejmě na něm zřejmě ponechalo nějaké následky, to se potom projevuje tady u toho řečnického pultíku. Bohužel pan předseda Okamura musí dneska žít s námi, s obyčejnými řadovými poslanci, a musí s námi sdílet místa mimo luxusní kancelář, na kterou byl uvyklý. A je to samozřejmě i vidět. Já myslím, že jste si všichni všimli, jak minulé volební období byl pan předseda Okamura ve své opoziční roli krotký. Velmi krotký. Tak samozřejmě měl toho řidiče, měl to luxusní auto, měl tu luxusní kancelář s obsluhou, tak se mu není čemu divit, že tady nezněly tyhle sáhodlouhé projevy. Mimochodem recyklované projevy, protože ten projev, který tady zazněl dneska, tak ten jsme už slyšeli stokrát. Tam nebylo nic nového. To je neustále to samý, on to čte jenom odzadu, odpředu, ze středu, tam a zpátky, ale víceméně zní pořád to samý.

Já jsem si mnoho měsíců říkal, že na pana předsedu Okamuru nemá smysl reagovat. Přece jenom to, že nastala ta dramatická změna a on se musel přestěhovat do své původní kanceláře, to na něho nepůsobí zřejmě dobře, říkal jsem si - časem se z toho dostane. Nicméně ne. On nás neustále všechny obviňuje ze lži. A já jsem myslel, že to nikdy neřeknu. Ale já řeknu - zlatej Andrej Babiš. To byla aspoň nějaká diskuse a byla tam aspoň nějaká fakta. (Začíná tleskat poslankyně Schillerová a přidávají se poslanci ANO a z koalice.) Bohužel to lhaní, to lhaní, které tady slyšíme od Tomia Okamury, je naprosto něco neuvěřitelného.

Já jsem si tak jenom zkusmo zkusil dosadit do vyhledávače sousloví - lhář Okamura. Tak si tipněte, kolik desítek tisíc odkazů na mě vypadlo. Jsou to skutečně desítky tisíc odkazů v souvislosti se souslovím - lhář Okamura. To samozřejmě je vidět potom na všech těch příspěvcích, které samozřejmě posílají i jeho příznivci na sociální sítě a kteří se nestydí za to, že jsou členové nebo příznivci Úsvitu přímé demokracie. (Šum zleva.) Jo, pardon, SPD. (Se smíchem.) Já jsem tady minulé volební období nebyl, předtím to byl Úsvit přímé demokracie. (Šum a potlesk zprava.) On to pak Tomio Okamura nějak zprivatizoval a pak se z toho stalo SPD.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34540 lidí

Já jsem teď si tady našel jen v rychlosti článek - přečtu - Nezávislé noviny: "Předseda SPD Tomio Okamura na svém facebookovém profilu skryl příspěvky, v nichž vyzdvihoval Vladimíra Putina. Fotografie a citáty ruského prezidenta se souhlasným komentářem sdílel pravidelně. Teď ale nejsou dostupné. V posledních dnech ve svých vystoupeních odmítá, že by zastával proruské postoje." - Chci říct, že tohle píše expert na extremismus, to není žádný politik, to jsou experti na extremismus, kteří se samozřejmě projevy Tomia Okamury zabývají a samozřejmě se zabývají i těmi příspěvky příznivců SPD. Mimochodem tuším, že žádný z příznivců žádné politické strany ještě nespáchal teroristický útok na vlak, jako jeden z příznivců SPD. A myslím, že si všichni pamatujeme na to, když tady byly ty protipandemické demonstrace, protože ona ta množina je plus minus jakoby podobná, proputinovská, a část těch protipandemických demonstrantů je víceméně totožná. Tak tady byl zraněn policista příznivcem SPD. Takže to asi nikde jinde vidět není.

Já bych chtěl říct, že jsem nikdy a nikde neviděl tolik výzev k popravám, výhrůžky smrtí. A to všechno na příspěvcích příznivců SPD. Já si občas udělám nějaké printscreeny, takže oni když to smažou, tak já je mám. Nějaká skupina to hlásí Policii České republiky, protože ti lidé si asi neuvědomují, že páchají trestné činy. A k té jejich nenávisti, k té jejich nenávisti je podněcují právě tyto projevy Tomia Okamury. To, co tady předvede vždycky Tomio Okamura, znamená, že večer usedají lidé, kteří mají informaci pouze z toho jeho Facebooku a píšou: Tebe popravíme, tebe umučíme, tvá manželka nedožije, tví děti nedožijou... Za to může Tomio Okamura.

Víte, já už to asi déle nebudu nějakým způsobem prodlužovat. To, kdo tady lže, je naprosto jasné. Ostatně ty odkazy na vyhledávačích hovoří celkem jasně. A pokud tady někdo lže, zneužívá situaci a vyvolává extremistické nálady ve společnosti, tak to je pan poslanec Tomio Okamura.

Děkuju.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu