Lachnit: Na Neklance klientům nově nabízíme i rehabilitaci

01.11.2021 8:36 | Tisková zpráva

Od listopadu bude opět zahájen provoz Domu sociálních služeb s pobytovou odlehčovací službou v Radlicích, Na Neklance 15 (Dále je DSS). „Městská část Praha 5 zajistila kompletní modernizaci a rekonstrukci tohoto pobytového zařízení za účelem zvýšení kvality poskytovaných služeb a zajištění komfortu pro své klienty,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit: Na Neklance klientům nově nabízíme i rehabilitaci
Foto: mfcr.cz
Popisek: JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5

Další příjemnou novinkou pro zkvalitnění péče o klienty v rámci pobytu v zařízení bude možnost využít nabídku základní rehabilitační péče, například nácvik chůze, skupinovou nebo individuální léčebnou tělesnou výchovu a pohybové léčby přístrojem Motren Duo 2, který umožňuje klientům pasivní cvičení, ale i aktivní nácvik, šlapání. Přístroj je též vybaven programem pro uvolňování spasmů. Rehabilitace, která je nesmírně důležitá zejména pro seniorskou generaci, bude zajištěna v našem zařízení odborným zdravotnickým personálem a umožní klientům během jejich pobytu rychlejší rekonvalescenci a nástup k obnově fyzických schopností, ale stane se tak i významným prvkem pro motivaci a povzbuzení.

Zpět do původních prostor

Odlehčovací pobytová služba po dobu rekonstrukce a modernizace fungovala v omezeném režimu nízkokapacitního provozu v náhradních prostorách. Návratem zpět do původních prostor se tedy otvírá služba opět pro 27 klientů nad 60 let. Posláním naší odlehčovací služby je zejména odlehčit a zastoupit pečujícího člena rodiny nebo známého, a umožnit mu tak nezbytný odpočinek a čas k načerpání dalších sil pro péči o svého blízkého. Odlehčovací služba je vhodná také pro seniory, kteří nemohou zůstávat v domácím prostředí sami, potřebují rekonvalescenci a péči například po hospitalizaci v nemocnici. Služba je poskytována klientům a jejich rodinám na nezbytně nutnou dobu, než jsou klienti schopni navrátit se do svého domácího prostředí nebo je vyřešena jejich situace.

Odborný tým zdravotních sester, lékaře a pečovatelek zajišťuje péči o klienty v nepřetržitém provozu 24 hodin denně. Ubytování poskytujeme v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. K dispozici jsou také čtyři apartmány s vlastním sociálním zařízením. Stravování je klientů je poskytováno 5x denně (u diabetiků 6x denně). Klienti mají možnost vybrat si ze dvou hlavních jídel.

Zařízení je koncipováno tak, aby vytvářelo prostředí a životní podmínky, které se velmi podobají domácímu prostředí. To vše k maximální podpoře klientů v soběstačnosti a snaze o jejich další rozvoj.

Pestrobarevné aktivity

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Ke klientům přistupujeme individuálně a snažíme se mobilizovat jejich fyzické i psychické schopnosti a dovednosti. Naším hlavním úkolem je, aby opouštěli naši službu v dobré psychické a fyzické kondici.

Dům sociálních služeb nabízí svým klientům během pobytu široký výběr dopoledních i odpoledních aktivit, které rádi využívají a jsou pro ně zcela zdarma. Oblíbenou dopolední aktivitou je pravidelné kondiční cvičení a procvičování jemné motoriky. Odpolední aktivity jsou tematicky laděné, dle ročních období, ale i přání klientů. K oblíbeným programům a akcím patří pravidelná kavárnička a vlastnoruční pečení sladkých i slaných pochoutek s posezením u kávy či vlastnoručně vyrobeného smoothi, sázení rostlin a květin ve venkovním atriu, společné grilování a pečení buřtů, pořady s hosty, cestománie, přednášky, reminiscenční odpoledne, dílničky a vyrábění maličkostí a dárků nejen pro radost, ale i pro své blízké. Pod vedením aktivizační pracovnice klienti rádi tvoří, rozvíjejí svou kreativitu, malují nádherné obrazy technikou, kterou zvládne každý. Slavíme nejen tradiční svátky, ale i narozeniny a svátky klientů.

Během roku probíhá již od roku 2014 pravidelná canisterapie s pejsky z Helppesu. Canisterapie, individuální, ale i skupinová, je vhodná pro rozvoj jemné motoriky, potlačení negativních pocitů a přispívá také k rozvoji sociálního cítění klientů. Pravidelnými aktivitami jsou rovněž tréninky kognitivních funkcí, luštění křížovek a společné i individuální čtení. Jezdíme i na oblíbené výlety Taxíkem Maxíkem, který společně s odborným personálem a samozřejmě i s klienty a s ohledem i na jejich možnosti plánuje trasy. Na základě aktivizačních programů a individuálního přístupu ke klientům se odbornému týmu pracovníku podařilo vytvořit rodinné prostředí a příjemnou atmosféru, kam se klienti rádi vrací.

Pokud se chcete o naší službě dozvědět víc, neváhejte obrátit se na vedoucí DSS Danielu Stočesovou, DiS., na telefonním čísle 725 741 389, nebo na sociální pracovnici Bc. Isabelu Honsovou, tel.: 775 788 004. Navštívit můžete i naše webové stránky ZDE (Pobytové služby) nebo poslat žádost o přijetí na email stocesova@csop5.cz či socialnipracovnikdss@csop5.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…