Lachnit: Kurz malby pro seniory v Komunitním centru Louka

18.10.2021 8:36 | Tisková zpráva

„Plný barev, rozvoje vnímání i kreativity - to je nový Kurz malby pro seniory, který v září odstartoval v Komunitním centru Louka,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit: Kurz malby pro seniory v Komunitním centru Louka
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Zájem seniorů o výtvarné techniky rostl již v loňském roce, kdy zde probíhal Kurz kresby. Na něm se senioři seznámili s technikou stínování, kompozicí, měřítkem a dalšími pojmy, kromě toho však také experimentovali s barevným pastelem a vodovkami. A to byl ten okamžik, kdy práce s barvami účastníky kurzu nadchla, což bylo impulzem pro další rozvoj seniorů v oblasti výtvarného tvoření.

Díky podpoře v rámci projektu SenSen plní sen proběhla na začátku září první lekce, kde se dvanáct seniorů pustilo do práce a začali si plnit jeden ze svých snů - vyzkoušet si malbu na plátno.

Kurz malby rozvíjí u účastníků dovednosti správné práce s barvou, správného dívání se a pozorování daného motivu, hledání světel a stínů. Cílem není naučit se vytvořit dokonalý “fotorealistický” obraz, nýbrž rozvíjí schopnost nahlížení na sledovaný objekt, učí vnímání okamžiku, prožitku dané chvíle, přináší zkušenost s hraním si s barvou i relaxaci a v neposlední řadě představuje čas, společně strávený s ostatními při kreativní činnosti.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Kromě praktických dovedností se senioři během kurzu seznámí i se zajímavostmi z dějin umění nebo proberou aktuální dění v kultuře.

Kurz je rozdělen do dvou částí. V první se účastníci naučí práci s barvou a techniku kladení barev na plátno a pokusí se znázornit motiv květů. Další část už poskytuje volnější tvůrčí přístup, kdy se na větší formát plátna bude zpracovávat krajina, aby obraz vystihl i vztah k danému tématu. Setkávání budou probíhat do prosince tohoto roku, kdy je také v plánu uspořádání společné výstavy vytvořených děl v prostorách Komunitního centra Louka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.