Lipavský (Piráti): Čína i WHO selhaly při řešení světové pandemie

26.04.2020 9:16

Komentář pirátského poslance Jana Lipavského

Lipavský (Piráti): Čína i WHO selhaly při řešení světové pandemie
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Čínská lidová republika (ČLR) selhaly při řešení globální pandemie viru COVID-19. V souvislosti s tím interpeluji vládu premiéra Babiše. Ptám se, jak bude Česko reagovat na pochybení, která k dnešnímu dni stála téměř 200 tisíc lidských životů.

Jaké kroky podnikne Česká republika pro odvolání generálního ředitele WHO, Dr. Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse z jeho funkce? Připomínám, že šéf WHO oddaloval vyhlášení stavu pandemie a veřejně chválil ČLR za zvládnutí krize v době, kdy se virus nezadržitelně šířil po celém světě.

Jaké kroky podnikne Česká republika proto, aby WHO uznalo, že Tchaj-wan není ovládán z Pekingu a že má vlastní a funkční systém zdravotní péče? Jaké kroky podnikne Česká republika proto, aby Tchaj-wan získal pozorovatelský status WHO, případně aby byl přijat za řádného člena?  WHO dlouhodobě blokuje efektivní zapojení Tchaj-wanu do své činnosti a chová se tak ne jako expertní organizace, ale organizace politická, jednající ve prospěch Číny. Při tom Tchaj-wan je jednou z nejúspěšnějších zemí v boji proti pandemii, pomáhá Česku a Evropě a jeho know-how by pro WHO bylo zcela jistě nedocenitelné.

Je skandální, že politikaření Komunistické strany Číny, zvítězilo nad vědou a aktivně tak přispělo ke světové pandemii. Proto je na místě se ptát – bude se Česká republika aktivně podílet na reformě WHO, tak aby byl eliminován vliv členů porušující Mezinárodní zdravotní předpisy? Pozastaví Česká republika v reakci na fatální selhání WHO své příspěvky? A jaká je vůbec jejich roční výše?

Čína o závažnosti problému měsíce lhala a zkreslovala či zamlčovala fakta. Zneužívala vlivu ve WHO a bránila v tom, aby se tyto klíčové informace o skutečném stavu věci dostaly jeho prostřednictvím ostatním členským státům zavčas. Čína na současné situaci nese značný podíl viny. Jaké kroky podnikne Česko ve vztahu k vymáhání náhrady škody po ČLR za škody způsobené epidemií COVID-19?

Závěrem se chci zeptat premiéra Babiše na jeho slova z tiskové konference 16. 3. 2020, kde uvedl: Dnes ráno v osm jsem jednal s velvyslancem Čínské lidové republiky v České republice Čang Ťien-minem. A skutečně jsem ocenil efektivní práci Číny v prevenci a kontrole epidemie COVID-19. Protože Čína to zkrátka zvládla. Zvládla to a má obrovské zkušenosti a my jsme s nimi v kontaktu a úzce s nimi spolupracujeme.

Hodláte uznat, že to Čína zkrátka nezvládla, a že za takto masové rozšíření pandemie nese odpovědnost Čínská komunistická strana v čele s generálním tajemníkem Si Ťin-Pchingem, kteří lhali celému světu, rozpoutali ekonomickou krizi a přispěli ke smrti desítek tisíců lidí? Nemyslíte si, že by za to ČLR měla nést náležitou odpovědnost? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…