MSp: Problémy se zneužíváním insolvenčního zákona

01.07.2014 21:23

Ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s insolvenčními řízeními klade důraz na ekonomické vzdělávání soudců

MSp: Problémy se zneužíváním insolvenčního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Na problémy se zneužíváním insolvenčního zákona reaguje Ministerstvo spravedlnosti ČR nejen diskusí o elektronicky řízeném výběru soudců a insolvenčních správců k jednotlivým případům, ale také důrazem na zvyšování odborné kvalifikace soudců, kteří mají tyto případy na starosti.

„Pokusy o manipulaci insolvenčních řízení v neprospěch věřitelů vážně ohrožují podnikatelské prostředí v České republice, proto klademe velký důraz na odborný růst soudců, kteří se problematikou insolvencí zabývají,“ zdůrazňuje ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Justiční akademie, která je jednou z organizačních složek Ministerstva spravedlnosti, vytváří a realizuje systém dalšího vzdělávání pracovníků justice právě v oblasti ekonomie, hospodářství a financí.  Cílem projektu je zvýšit ekonomické a finanční znalosti soudců a státních zástupců, posílit jejich vhled a cit při aplikaci právních předpisů na reálné hospodářské děje a především zvýšit jejich schopnosti posuzovat a stíhat hospodářskou trestnou činnost.

Od července 2012, kdy byl projekt zahájen, uspořádala Justiční akademie celkem 98 seminářů, kterých se dohromady zúčastnilo více než osm set osob z řad zaměstnanců soudů, státních zástupců, asistentů a čekatelů. Jedno až třídenní kurzy jsou zaměřeny například na celní a daňovou kriminalitu, finanční účetnictví, audity či znalecké posudky. Řada témat je přednášena odborníky z význačných soukromých společností a akademických institucí, například poradenské firmy PricewaterhouseCoopers a Delloitte či vedoucí pracovníci v bankách a pojišťovnách.

Kromě seminářů vzdělávací systém využívá moderní výukové metody. „V roce 2014 jsme zahájili zpracování e-learningových modulů, které umožní případné distanční vzdělávání,“ uvedl manažer projektu Radovan Dluhý-Smith z Justiční akademie. Dále jsou ve výuce soudců využívány případové studie, ke kterým jsou následně vypracovány oponentské posudky.

Obsah seminářů je přitom upravován v návaznosti na zpětnou vazbu od účastníků kurzů. „Zavedli jsme nové semináře na témata Bankovních poplatků, Základní typologie úvěrů a Daňových rájů. Pro Městský soud v Praze a Městské státní zastupitelství v Brně byly připraveny na míru semináře z oblasti účetnictví a daní,“ dodal Dluhý-Smith.

Součástí projektu je i vzdělávání v oblasti tzv. case managementu, jež je určeno především soudním funkcionářům a je zaměřené na kvalitní správu soudů. Výsledkem této části bude vydání publikace s názvem Efektivní case management v české justici, která bude první odbornou publikací o této problematice v ČR.

Podle analýz se návratnost pohledávek pro nezajištěné věřitele v posledních letech pohybovala v řádech dvou až tří procent. Na tento stav si stěžují především zástupci zaměstnavatelů a odbory, přičemž někteří podnikatelé dokonce hrozí, že kvůli kritické situaci uvažují o přesídlení svých společností do zahraničí.

Náklady na projekt Vzdělávání soudců a státních zástupců v oblasti ekonomie, odborných specializací a case managementu jsou necelých 14,9 milionu Kč. Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Prozatím je plánováno, že školení budou probíhat do června příštího roku. Vzhledem k projevenému zájmu o semináře i vzhledem k potřebnosti zvyšování kvalifikace v této oblasti už Justiční akademie požádala o prodloužení trvání projektu, a to do konce roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravané: Už z děr vylézají ti, co rozdmýchávali nenávist vedoucí k atentátu

20:01 Moravané: Už z děr vylézají ti, co rozdmýchávali nenávist vedoucí k atentátu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.