Majerová-Zahradníková (ODS): Ano kandidatuře profesora Fialy, ano integraci pravice

13.11.2013 10:54

Konec minulého týdne přinesl na české pravici mnoho událostí. Petr Fiala vstoupil do ODS, Jaroslav Kubera jej podpořil na předsedu a zároveň vyzval k navázání spolupráce se Svobodnými. Co si o těchto událostech myslet?

Majerová-Zahradníková (ODS): Ano kandidatuře profesora Fialy, ano integraci pravice
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Rozhodnutí profesora Fialy jednoznačně vítám – jde o uznávaného odborníka, který celý svůj život zasvětil obhajobě pravicové politiky a svoje schopnosti prokázal i v předčasných volbách. Zároveň si cením, že do ODS vstoupil v době, kdy strana není v nejlepší kondici. Nezdráhala bych se jej ani podpořit na předsedu ODS, záleží však především na něm, zda o takovou funkci bude mít zájem a zda jej přijme i členská základna.

Odmítám v této souvislosti považovat u něj za deficit krátkou dobu působení v ODS. Při volbě předsedy ODS by měla rozhodovat především kvalifikace daného člověka, jeho vize, leadership a ideová výbava. Tím vším Petr Fiala disponuje. Má být i přesto diskvalifikován, protože nezná každý detail vnitrostranického života ODS, nota bene když ne vše ve vnitřním životě naší strany bylo v posledních letech v pořádku? Není pak tato absence znalosti některých zákulisních praktik spíše výhodou?

Jaroslav Kubera jeho kandidaturu podpořil – a v tomto jsem s ním zajedno, a zároveň vyzval ke spolupráci se Svobodnými, což mi také konvenuje. Pokud chceme, aby pravice byla silná, musí být také jednotná a spolupracovat. Reakce předsedy SSO Petra Macha na tuto výzvu mě však velmi překvapila a zklamala. Sblížení odmítl se slovy, že ODS je prohnilá a vyzval její členy k přestupu ke Svobodným.

Nevím, čím Machově straně narostl takový hřebínek. Měla by si však uvědomit, že stále není dominantní silou pravice, nemá zázemí pro praktické prosazování pravicové politiky a chce-li ze svých zásad něco realizovat, musí s někým spolupracovat. Že odmítne svého nejbližšího ideového partnera, považuji v této souvislosti za smutné.

Jsem však ráda, že z ODS tato nabídka přišla. Jsem totiž přesvědčena, že když ne Svobodní, kteří svým izolacionistickým přístupem směřují k záhubě, tak ostatní strany budou na výzvu ke spolupráci reagovat vstřícněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…