Mašek (ANO): Nějak vám nesedí čísla zaměstnaných Ukrajinců

13.12.2022 22:44

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. prosince 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

Mašek (ANO): Nějak vám nesedí čísla zaměstnaných Ukrajinců
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych chtěl zareagovat na svou ctěnou kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou, která tady vznesla dotaz na pana ministra a bavila se o těch počtech zaměstnaných. Tady padala číslovka 115 tisíc zaměstnaných ukrajinských běženců. Já bych chtěl připomenout - a čerpal jsem to z údajů Úřadu práce - že na konci února, tedy v době, kdy vznikl ten konflikt, kdy Putin napadl Ukrajinu, tak jsme tady měli zaměstnaných podle údajů Úřadu práce 210 tisíc Ukrajinců. Z toho 122 tisíc byli muži, zbytek - neumím to teď odečíst - byly ženy.

Co se stalo za pět měsíců. Na konci července tohoto roku jsme tam měli podle údajů Úřadu práce zaměstnaných 249 tisíc uprchlíků, z toho 122 tisíc mužů - čili ti muži se nezměnili - a 39 tisíc ukrajinských žen se zapojilo. Teď máme další čtyři měsíce navíc. Já ta nová data nevím, dokázal jsem načerpat tato data. Prostě ta čísla nesedí. Zrovna tak jako nesedí čísla na zdravotních pojišťovnách, nesedí čísla ve školách.

To je to, že pan ministr Rakušan, přestože jsme na něj apelovali, aby tu registraci, pokud možno elektronicky zahájil a nemusel čekat na to, až mu to poradí v Evropě, někdy v říjnu, my jsme po něm chtěli, aby na tom on a jeho lidé začali průběžně pracovat od začátku, tak to nečinili. Čili výsledek je chaos a nepořádek. Pan ministr to prostě nezvládá. Je mi líto, že je v Americe. Rád bych mu to tady řekl do očí. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …